04.12.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Зупинити біль. Коли в Україні легалізують медичний канабіс?

Зупинити біль. Коли в Україні легалізують медичний канабіс?

В січні 2019 роки пацієнтські організації України почали кампанію #зупинитибіль з метою зібрати підписи під петицією “Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини - захистити конституційні права громадян” на сайті Верховної Ради. 25 тисяч голосів було зібрано за 41 день - задовго до закінчення терміну голосування. Комітет по правах людини зареєстрував законопроект, але його не встигли винести на порядок денний минулої Ради. Уже майже рік активісти та пацієнти виступають за легалізацію медичного канабісу, але Рада 9-го скликання не поспішає розглядати законопроект. Про важливість легалізації канабісу, його виклики, економічні наслідки та досвід інших країн розповідає менеджерка з комунікацій БО “100% життя” Кристина Рівера. 

Перша конференція з медичного канабісу відбулася у 2018-му році в Харкові. Це стало початком об'єднання небайдужих задля захисту фундаментального права людини - на життя та захист свого здоров'я. Друга конференція з медичного канабісу відбулася в Києві в травні 2019-го року. Учасники були впевнені, що до врегулювання питання в Україні залишився лише крок… але, як було згадано вище, на голосування законопроект не було винесено, тож зараз його треба знову подавати на реєстрацію. 

Сьогодні в Україні майже 2 мільйони пацієнтів потребують ліків на основі канабісу.

Серед них - ветерани АТО та ООС із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), пацієнти на паліативному лікуванні, пацієнти з епілепсією, стійкою до ліків, онкохворі з побічною дією хіміотерапії тощо.

 

Проти болю. Як канабіс впливає на організм? 

Українське законодавство не дозволяє досліджувати канабіс, його похідні та використовувати для лікування, адже вони входять до списків наркотичних та психотропних речовин, обіг яких в Україні заборонений. Вирощування, дослідження та подальше використання для виготовлення препаратів вважається незаконним обігом та є кримінально караною діяльністю.

Натомість у світі опубліковано понад 17 тисяч наукових робіт про вплив канабіноїдів на людський організм, які свідчать про недоречність віднесення канабісу до небезпечних наркотичних речовин.

По-перше, вже доведена ефективність канабіноїдів для лікування хронічних болів у дорослих і побічних ефектів хіміотерапії, а саме нудоти та блювання. За даними, у онкохворих застосування тетрагідраканабінолу у вигляді олії або в таблетках давало такий самий знеболювальний ефект, як кодеїн, підсилювало знеболення у поєднанні з опіатами, а також підвищувало апетит та мало виражений антидепресантний ефект.

По-друге, згідно з клінічними дослідженнями, проведеними в США, канабіноїди також усувають м'язові судоми при розсіяному склерозі та зменшують судомні стани при епілепсії. У хворих на епілепсію, резистентну до інших ліків, частота судомних нападів знижувалася на 54%.

Також канабіноїди ефективні при лікуванні психічних станів (ПТСР, анорексія), захворювань імунної системи, хвороб суглобів (артрит, ревматизм), хронічних болів тощо.

 

Які є аргументи противників легалізації канабісу? 

Один з аргументів противників легалізації канабісу - його психоактивна дія. Насправді, є лише один зі 125 відомих науці канабідіолів - ТГК (тетрагідраканабідіол), який має психоактивні властивості. Сорти коноплі з високим вмістом ТГК (до 20%) виведені штучно на основі середньоазійського сорту Cannabis indica і поширення таких речовин має контролюватись та обмежуватись. При вживанні продуктів канабісу з високим вмістом ТГК можливі поява тривожності, дезорієнтація, тахікардія, сплутаність свідомості та безсоння.

Також тривале вживання ТГК пов'язують із зменшенням сірої речовини в мозку та випадками психічних розладів, наприклад, депресії чи шизофренії. Але канабіноїдна система людини відрізняється від інших систем рецепторів (наприклад, опіоїдів, які може виробляти мозок) за низкою параметрів, тож залежність від канабіноїдів нижче, ніж від чаю, кави, шоколаду чи тютюну. Науковою спільнотою вже публічно визнано, що жодних випадків смерті від передозування канабісу за всю історію дослідження не було зафіксовано. Однак важливо зазначити, що неконтрольоване вживання канабісу може мати шкідливі наслідки, включаючи ризик залежності - у користувачів з США він на рівні від 9 до 30%. Цю інформацію потрібно збалансовано подавати медичним працівникам, політикам та громадськості.

Водночас, в своїх останніх рекомендаціях Генсекретаріату ООН від січня 2019 року ВООЗ наголошує, що канабіс з вмістом ТГК до 0,2% взагалі не є наркотичною речовиною та повинен бути виключений з регулювання міжнародних конвенцій про наркотичні речовини, а отже його обіг є дозволеним.


Досвід інших країн 

У грудні 2018 року агентство ЄС з питань наркотичних речовин – Європейський центр моніторингу наркотиків та наркозалежності (EMCDDA) – презентувало перший звіт про медичний канабіс, де є поточна доказова база використання канабіноїдів у медицині, узагальнюються досвід урядів у вирішенні питання про те, чи робити канабіс або канабіноїди доступними для медичного використання. У звіті зокрема зазначається, що у більшості країн доступ до препаратів канабісу у медичних цілях розвивався поступово, часто – як відповідь на вимоги пацієнтів або розробку нового продукту. 

-       Чехія

В Чехії ще у 2010 році набув чинності закон про наркотичні речовини, який допускає зберігання до 15 г конопель та до 1,5 г героїну без кримінальної відповідальності. Ці кількості значно перевищують прийняті обсяги в інших країнах, що робить Чехію найліберальнішою країною щодо легалізації наркотичних речовин.

-       Нідерланди

У Нідерландах проведена так звана декриміналізація наркотиків, тобто вживання наркотичних речовин є в компетенції громадської охорони здоров’я і не вважається злочином. При цьому легалізації наркотичних речовин в Нідерландах насправді немає, і всі наркотики залишаються забороненими. Однак вони поділені на два типи - легкі та важкі. Вживання, оборот, виготовлення, продаж і ввезення в країну наркотиків зі списку важких, - заборонені законом, однак оборот легких наркотиків тримає під контролем держава. До речі, нещодавно з’явилися повідомлення про те, що уряд Нідерландів планує заборонити туристам вживати канабіс в громадських місцях.

-       Ізраїль

В Ізраїлі вирощування канабісу є галуззю сільського господарства, а застосування медичного канабісу легалізовано в 2001-му році. В країні проводяться масштабні дослідження впливу канабіноїдів на здоров'я людини, в тому числі американськими компаніями. Більшість із 30 тис ізраїльтян, які мають право на медичний канабіс в країні – онкохворі і ці препарати допомагають їм усунути побічні ефекти хіміотерапії.

-       Грузія

В листопаді 2017 року після численних протестів Конституційний суд Грузії скасував кримінальну відповідальність за вживання та вирощування канабісу, щоправда з обмеженням до 70 г.

-       США

20 листопада 2019 року на сайті Конгресу США було опубліковано законопроект, який у разі прийняття передбачає легалізацію канабісу на федеральному рівні: декріміналізацію, винесення канабісу та зокрема ТГК зі списку контрольованих речовин (з Додатку 1 Закону про контрольовані речовини Controlled Substances Act) та перегляд справ засуджених в результаті війни з наркотиками. 

Наприкінці 2018 року в комітеті з питань охорони здоров’я Європейського Парламенту затвердили проект резолюції щодо використання канабісу в медичних цілях і тепер ці пропозиції стануть підставою для конкретних кроків європейських урядів. Зазначається, що через внутрішні нормативи Європейський Союз не може одномоментно узаконити канабіс, однак співдружність може скласти низку керівних принципів, які кожна країна-учасник переносить у внутрішнє законодавство.

 

Як врегулювання конопель може вплинути на економічну ситуацію в країні? 

В Україні ідеальні умови та грунти для вирощування коноплі. Врегулювання канабісу та нові бізнеси можуть принести мільярди доларів регулярних надходжень до бюджету та інвестицій в економіку. Але наразі оцінити прибутковість врегулювання важко - фактично створюються умови для розвитку цілої галузі, якої досі в Україні не існувало.

Проте досвід інших країн свідчить, що дана індустрія приносить мультимільйонні доходи до державного бюджету, а також вирішує низку проблем - від лікування хронічних захворювань до екологічного будівництві, виробництва палива, тканин тощо.

Назад Джерело: Vox Connector
Социальные комментарии Cackle