05.06.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Запуск ринку електроенергії принесе стрибок цін на 50% і повернення корупційної схеми з «двома цінами» (документ)

Запуск ринку електроенергії принесе стрибок цін на 50% і повернення корупційної схеми з «двома цінами» (документ)

НКРЕКП повідомила про ризик зростання цін на електричну енергію для непобутових споживачів на 40-50% у випадку та впровадження корупційної схеми з купівлею та продажем енергії по різним цінам. Це відбудеться, якщо уряд наполягатиме на запуск ринку електроенергії з нинішньою редакцією Положення про покладення спеціальних обов’язків (PSO) на учасників ринку. 

Про це йдеться в листі за підписом керівника НКРЕКП Оксани Кривенко до Кабінету міністрів від 3 червня, копія якого є у розпорядженні «Наших грошей».

01.jpg

02.jpg03.jpg

НКРЕКП розкритикувала постанову Кабінету міністрів від 22 травня «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків із забезпечення доступності електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», розроблену Міністерством енергетики і вуглепрому.

«Покладення спеціальних обов’язків (PSO) у запропонованій постановою редакції призведе до суттєвого зростання цін на електроенергію для непобутових споживачів (зростання цін на електроенергію на 40-50%)», – підрахували у НКРЕКП.

Стрибок цін відбудеться за рахунок додаткового прибутку «Енергоатому» від 53 до 75 млрд грн. на рік та за рахунок збільшення витрат в тарифі ДП «НЕК «Укренерго» (ОСП) в обсягах від 35 до 44 млрд грн. на рік.

Також НКРЕКП відмічає створення можливості для зловживань з постачальниками універсальних послуг. У них буде «можливість закупівлі електроенергії протягом доби по цінах як для побутових споживачів з подальшим постачанням  цієї електроенергії по ринкових цінах для малих непобутових або інших споживачів».

«Механізму контролю не існує», – заявляє НКРЕКП.

Нагадаємо, аналогічну схему, побудовану на різниці в тарифах для різних категорій споживачів газу «Нафтогазу України», раніше реалізували народні депутати брати Дубневичі у 2013-2014 роках. Підконтрольні їм ТЕЦ у Новому Роздолі та Новояворівську Львівської області використовували пільговий газ для виробництва електроенергії, яку насправді збували не населенню, а на оптовому ринку по набагато вищим цінам.

У свою чергу НКРЕКП пропонує продавати на електронних аукціонах по фіксованій ціні не менше 80% електроенергії від Атомних електростанцій і не менше 50% від Гідроелектростанцій.

Це дозволить знизити навантаження на учасників ринку та застосовувати однакові ціни на аукціонах для всіх учасників незалежно від цілей постачання, що унеможливить потенційне зловживання на різниці в цінах. Також такий механізм забезпечить «прогнозований і стабільний грошовий потік» для АЕС та ГЕС, вважають у НКРЕКП.

Оксана Кривенко відмічає, що через невизначеність питання покладення спецобовязків із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів «НКРЕКП не може обрахувати цінові обмеження на різних сегментах ринку електроенергії, які б дозволили не допустити стрімке зростання цін на електроенергію для кінцевих споживачів після запровадження нового ринку електроенергії».

Джерело: Наші гроші

Социальные комментарии Cackle