18.02.2020 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

«Я думав, ми не доживемо до світанку»: Сенцов згадав криваві дні Євромайдану з нагоди його річниці

«Я думав, ми не доживемо до світанку»: Сенцов згадав криваві дні Євромайдану з нагоди його річниці

Український режисер та колишній бранець Кремля Олег Сенцов розповів, як пережив ніч з 18 на 19 лютого 2014 року - тоді він був одним з активістів Євромайдану, які відчайдушно утримували барикади біля Будинку профспілок в Києві.

У своєму Facebook режисер нагадав, що сьогодні наблизилась вже шоста  річниця страшних днів лютого 2014 року, повідомляє УНІАН.



“18 числа почалась мирна хода, яка закінчилась бійнею в Маріїнському парку і на Шоковичній, а у другій половині дня «Беркут» опрокинув нас на Інститутській та погнав до Майдану. Міліція захопила усі барикади і ввечері почала притискати нас аж до сцени. Оборона проходила по лінії Будинка профспілок та пам’ятника засновникам Києва. Після опівночі вони зайняли Стелу і ми були вимушені підпалювати палатки та будувати вогняну загорожу, щоб ВВ не зайшли у середину Майдану. Це була найважливіша ніч у моєму житті і я думав, що ми не доживемо до світанку”, - згадує він.

“Коли я чую якихось там нових «мегапатріотів» чи політиків, то хочу їм задати лише одне питання: «Де ви були в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року?» Коли нас було там так мало, а наша революція тоді трималась на тонкій нитці. Коли весь політбомонд втік зі сцени і залишився один Женя, який координував нашу оборону. Усю ніч ми чекали на посилення зі Львову, яке їхало на своїх автобусах та прибуло вранці. Ніякого транспорту я не чекав так довго і сильно, як цього”, - підсумував Сенцов.

Він також подякував тим хто був поруч з ним у ту ніч, та тим, хто встиг із допомогою. 

Сьогодні біля меморіалу Небесній сотні провели панахиду за загиблими в кривавих сутичках на Майдані.

6 років тому під час Революції гідності зранку мирна хода до Верховної Ради переросла у криваве протистояння активістів із беркутівцями та озброєними тітушками. Тоді загинули 23 протестувальники, ще сотні були травмовані. Поминальні заходи оголошені у всій країні.

20 лютого в Україні відзначається День пам’яті героїв Небесної Сотні 



Социальные комментарии Cackle