26.05.2020 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Вода питна та її особливості

Вода питна та її особливості

Забруднення води – це зміна її природних властивостей. Забруднення відбувається внаслідок природних причин, але частіше всього причиною забруднення є діяльність людини. Основним  джерелом  хвороботворних  мікроорганізмів, які  поширюються  через  воду, є  випорожнення  людини, тварини  та  фекально-побутові стічні води.

Найбільшим ризиком, що виникає під час споживання питної води та пов’язаний із станом здоров’я населення , названо мікробіологічне забруднення, підвищений вміст нітратів, заліза та низький вміст йоду, фтору і магнію, які є показниками фізіологічної повноцінності питної води і визначають адекватність її мінерального складу біологічним потребам організму та невідповідність санітарно-технічного стану джерел водопостачання санітарним  нормам і правилам.

Забруднена  питна  вода  може  бути  фактором  поширення  бактеріальних  та  вірусних інфекцій, в першу  чергу  – кишкових: холери, черевного  тифу, дизентерії, вірусного гепатиту, ротавірусних гастроентеритів і інш. Також можуть виникати  захворювання  на  туляремію, лептоспіроз.

Небезпечним є надлишок або нестача у питній воді хімічних речовин. Найбільш поширеною є надлишкова кількість у воді солей кальцію та магнію. Воду, що містить такі солі у значній кількості, називають «твердою», якщо цих солей зовсім немає або вони при­сутні в незначних кількостях, то вода вва­жається «м'якою».

«Тверду» воду не можна використовувати для прання білизни, бо в ній миючі засоби втрачають свої мийні властивості. Вона має несприятливі органолептичні властивості, при кип’ятінні залишає значний осад, який утворюється на всіх поверхнях. Використання такої води є причиною виходу з ладу побутової техніки на якій утворюється товстий шар накипу.

«Тверда» вода має негативний вплив на здоров'я людини, оскільки стає причи­ною збільшення ризику утворення каменів - (жовчнокам'яна та нирковокам'яна хвороби, а в осіб зі спадковою схильністю такі за­хворювання розвиваються значно швидше та прогресують до виникнення серйозних ускладнень (панкреатит, печінкова та нир­кова недостатність). Встановлено певний зв'язок між цими захворюваннями і спо­живанням твердої питної води.

Вміст заліза у воді вище нормативу сприяє накопиченню осаду в системі водопостачання, інтенсивному фарбуванню та пошкодженню сантехнічного обладнання, в т.ч. зливних баків, пральних машин та інш.. Залізо надає воді неприємного червоно-коричневе забарвлення, погіршує її смак, викликає розвиток залізобактерій, відкладення осаду в трубах і їх засмічення. Високий вміст заліза у воді призводить до несприятливого впливу на шкіру, може позначитися на морфологічному складі крові, сприяє виникненню алергічних реакцій. 

Проте присутність марганцю може бути неприйнятним для водоспоживачів, оскільки вода має металевий присмак і забарвлює тканини при пранні. Присутність марганцю в питній воді може викликати накопичення відкладень у системі розподілу води.

Окислюваність перманганатна то загальна концентрація кисню, що характеризує міру наявності у воді органічних і окислюються неорганічних речовин. Цей параметр в основному призначений для оцінки якості водопровідної води. Перевищення свідчить про вміст у воді легко окислюються органічних сполук, багато з яких негативно впливають на печінку, нирки, репродуктивну функцію організму. При знезараженні такої води хлоруванням утворюються хлорвуглеводнів, значно більш шкідливі для здоров'я населення (наприклад, хлорфенол). 

Наявність у воді аміаку рослинного або мінерального походження небезпечно в санітарному відношенні. Якщо ж аміак утворюється в результаті розкладання білка стічних вод, така вода непридатна для пиття. Перевищення в питній воді ГДК за вмістом амонію може свідчити про попадання фекальних стоків або органічних добрив на джерело. Постійний прийом всередину води з підвищеним вмістом амонію викликає хронічний ацидоз і зміни в тканинах. Крім того, аміак(у вигляді газу) дратує кон'юнктиву очей і слизові оболонки.


Перевищення вмісту нітратів та нітритів може негативно впливати на роботу нирок, в т.ч. аж до блокування їх роботи зокрема в дітей.

Хлор залишковий З рівнем надлишкового, або так званого залишкового, хлору у воді пов'язують в даний час уявлення про надійність знезаражування. Всі з'єднання активного хлору мають дуже сильну бактерицидну дію, але якщо їх концентрація більше нормативів, то вони викликають роздратування шкіри, слизових оболонок, дихальних шляхів. Відомо також, що при хлоруванні води утворюється НСlO яка взаємодіє з залізом, утворюючи розчинні солі, що підвищує корозійну активність такої води. 

Мідь та її сполуки широко поширені в природі, тому їх часто виявляють у природних водах. Концентрації міді в природних водах звичайно становлять десяті частки мг / л, у питній воді можуть збільшуватися за рахунок вимивання з матеріалів труб і арматури, особливо м'якої, активної водою. Властивості міді у воді залежать від значення рН води, концентрації в ній карбонатів, хлоридів і сульфатів. Мідь додає воді неприємний терпкий присмак у низьких концентраціях. 

Є відомості про нейротоксичність алюмінію, його здатності накопичуватися за певних умов в нервовій тканині, печінці і життєво важливих областях головного мозку. Таким чином, щоб відповісти на питання про придатність води для пиття необхідно оцінити зразок як мінімум за певними параметрами.

Дослідження води питної (шахтного колодязя, свердловин) необхідно проводити періодично зокрема не менше 1 раз в рік особливо при паводках, аварійних ситуаціях, наявності в сім’ї малолітніх дітей, вагітних жінок, людей з різними захворюваннями.

Лабораторіями Дрогобицького міжміського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводяться вищезгадані дослідження на договірній основі та надаються консультації щодо заходів по забезпеченню безпеки та якості питної води. Для проведення досліджень можна звернутись за телефоном 3-17-69, чи за адресою м. Дрогобич, вул. Сагайдачного, 29.

Графік роботи закладу з 09.00-18.00 в понеділок, 09.00-17.00 вівторок-п’ятниця.Обідня перерва з 13.00-14.00.  

 

Мирослава Босак, завідувачка відділення організації

санітарно-гігієнічних досліджень

Дрогобицького міжміського відділу

ДУ “Львівський обласний лабораторний

центр МОЗ України”

 

Социальные комментарии Cackle