16.07.2020 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Верховна Рада змінила виборче законодавство і затвердила новий бюлетень

Верховна Рада змінила виборче законодавство і затвердила новий бюлетень

Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства", передає Українська правда.

Зокрема повідомляється, що нардепи внесли значну кількість змін до Виборчого кодексу, які стосуються всіх видів виборів та всіх етапів виборчого процесу і передбачають коригування більш, ніж 200 з 289 статей цього кодексу.

Парламент залишив бар'єр для кандидатів за відкритими списками на рівні 25% для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Ця норма була зазначена ще у першій редакції законопроєкту, до розгляду профільного комітету, на засіданні 16 липня депутати обирали між квотами у 5%, 25% та 50%.

Також Рада вирішила, що у громадах, які мають понад 10 тисяч виборців, вибори тепер будуть відбуватися за пропорційною системою.

Раніше пропорційна виборча система застосовувалась для великих населених пунктів, де проживало 90 тисяч і більше виборців.

Також народні депутати вирішили змінити старий варіант виборчого бюлетеня.

Раніше українці голосували за партію, а внизу бюлетеня обирали кандидата, якого підтримують. Згідно з новий форматом бюлетеня виборці мають вписувати номер кандидата у трафарет поряд з партією. 

вр.jpg


Социальные комментарии Cackle