04.02.2021 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Українці зможуть онлайн повідомляти про корупцію за винагороду

У четвер, 4 лютого, Верховна Рада підтримала запуск в Україні Єдиного порталу повідомлень про корупцію. Законопроект №3450 у другому читанні підтримали 253 народні депутати., повідомляє Zaxid.net.

Згідно з документом, з порталом зможуть у цілодобовому вільному доступі працювати як викривачі, так і уповноважені суб'єкти щодо запобігання корупції у різних органах.

Нагороду викривачу мають виплачувати не після рішення суду, а після реального стягнення коштів з корупціонера у дохід держави. Такі зміни передбачені до Кримінального процесуального кодексу. В документі залишилася можливість анонімного повідомлення про факт корупції.

Слід зазначити, що НАЗК просило звільнити себе від обов'язку вступати в судові справи на стороні викривача або третьої особи через недостатню кількість працівників для виконання таких функцій у масштабах країни.

Тепер у законі прописали, що НАЗК має залучатися до судового процесу, якщо у ньому бере участь викривач.



Закон, який дозволяє українцям анонімно повідомляти про факти корупції ухвалили ще в 2019 році.

Якщо масштаби злочину або завдані державі збитки в 5 тис. і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (приблизно 10,5 млн грн, – ред), викривачу виплачується винагорода у межах 10% від грошового розміру злочину або від завданого державі збитку, але не більше 3 тис. мінімальних зарплат (з урахуванням мінімалки розміром 5 тис. грн, винагорода для розкривача корупції може становити від 100 тис. до 15 млн грн, – ред).


https://zaxid.net/news/

Социальные комментарии Cackle