24.03.2022 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Ухилянтам від військового обліку загрожує кримінальна відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі

Ухилянтам від військового обліку загрожує кримінальна відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі

Упродовж останніх двадцяти днів у Львові працює координаційний центр для роботи з військовозобов’язаними переселенцями, - інформують у ЛОДА.

За цей час до центру звернулись близько 3300 внутрішньо переміщених осіб із заявами про те, щоб стати на військовий облік. З-поміж них 1200 скерували до військових комісарів для подальшого укомплектування Збройних Сил України.

За законодавством, військовозобов’язані особи, які змінили місце проживання, повинні стати на військовий облік. Водночас вони не мають права залишати поточне місце перебування.

- Правоохоронні органи затримують на блокпостах ухилянтів та скеровують до нас. За порушення законодавства їм загрожує кримінальна відповідальність за двома статтями: ухилення від призову за мобілізацією (від 2 до 5 років) та ухилення від військового обліку (штраф від 5 до 8 тисяч або виправні роботи терміном до року). Тенденція свідчить, що кількість охочих ставати до лав ЗСУ не збільшується, - наголосив керівник центру Ярослав Жукровський.


Черга осіб, які записались для подачі заяв про військовий облік становить більше ніж 6 тисяч осіб. Документи громадянина, який висловив бажання стати до лав ЗСУ, співробітники координаційного центру приймають першочергово. Загалом процедура займає 24 години.   

Громадяни з інвалідністю, батьки трьох (і більше) неповнолітніх дітей, а також ті, хто самостійно виховує неповнолітню дитину (в тому числі з інвалідністю) на військовий облік не стають.


Социальные комментарии Cackle