11.04.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Штрафи за випалювання сухостою планують суттєво підвищити

Штрафи за випалювання сухостою планують суттєво підвищити

В Україні мало ефективних інструментів покарання осіб, які займаються випалюванням сухої трави. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак 10 квітня на засіданні уряду, де розглядалася пожежна ситуація в Україні у весінній період, - повідомила прес-служба міністерства.

-Ми говоримо про наслідки, запобігання та покарання за вчинення пожеж. Насправді ефективних інструментів покарання дуже мало. Зараз в парламенті знаходиться наш законопроект №8026, який передбачає суттєве підвищення штрафів за подібні порушення. Їх потрібно підсилювати, бо йдеться про загрози для всього живого – як для рослин, тварин, так і людини, – сказав міністр.

Він сподівається, що парламент повернеться до розгляду цього законопроекту.

Глава ДСНС Микола Чечоткін 10 квітня заявив, що в Україні спостерігають значне загострення ситуації з пожежами в екосистемах. За його словами, протягом трьох місяців 2019 року кількість пожеж перевищила 13 тис., що в 11 разів більше, ніж за аналогічний період 2018 року, а їх площа зросла майже у 21 раз і становить 14 тис. га.

Довідково: Законопроект №8026 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю)" було зареєстровано в парламенті 9 лютого 2018 року. Він передбачає посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері довкілля: водних і земельних ресурсів, норм щодо атмосферного повітря.

Крім того, законопроектом передбачено розширення повноважень громадських інспекторів з охорони довкілля. У разі ухвалення законопроекту вони отримають право складати протоколи про адміністративні порушення за жорстоке поводження з тваринами, порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, знищення або пошкодження зелених насаджень, а також об’єктів озеленення населених пунктів.

 

 

Социальные комментарии Cackle