12.02.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Рівень тіньової економіки в Україні найнижчий за останні 10 років — уряд

Рівень тіньової економіки в Україні найнижчий за останні 10 років — уряд

За підсумками 9 місяців 2018 року рівень тіньової економіки тримався на рівні 32% — це найнижчий показник за останні 10 років, про це пише hromadske.ua.

«Порівнюючи аналогічні показники попередніх років слід зазначити, що 32% — найнижчий рівень за останні 10 років у розрахунку за період 9 місяців кожного року. Такий рівень детінізації економіки можна розглядати як один із критеріїв оцінки ефективності впроваджуваних реформ і сприйняття їх суспільством», — повідомили у міністерстві економічного розвитку та торгівлі.

Там зазначають, що порівняно з трьома кварталами 2017 року, тіньова економіка України зменшилась на 1 відсотковий пункт. Водночас її рівень не змінився порівняно з двома кварталами 2018 року.

В Уряді вважають, що детінізації в Україні вдалось досягти шляхом проведення реформ щодо збільшення доходів населення, зокрема мінімальної зарплати, демонополізації ринків та збереження сприятливих умов ведення бізнесу.

«Водночас динаміка детінізації української економіки стримується нерозв’язаними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни в цілому. Це, зокрема, наявність непідконтрольних владі територій, утворених у ході військової агресії на Сході країни», — додають в Мінекономіки.

Зазначимо, що рівень «тіньової» економіки розраховують різними методиками. Тому цей показник може різнитись залежно від організації, яка його розраховує. Відповідно, залежно від методики розрахунку, «тіньова» економіка в Україні складає від 25% до 60%.

Раніше в Мінекономіки повідомляли, що у 2017 році «тіньова» економіка України скоротилась на 4%

Социальные комментарии Cackle