17.05.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Права ОСББ: чи можна здавати підвали та горища в оренду

Права ОСББ: чи можна здавати підвали та горища в оренду

Чи мають право ОСББ розпоряджатися своєю нерухомістю, отримувати прибуток з оренди підвальних приміщень і горищ і, наприклад, за цей рахунок віддавати борги будинку? І що робити, якщо ці приміщення всупереч закону вже продав забудовник?


Коментар експерта:

Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА

Співвласники багатоквартирного будинку, а у нашому випадку ОСББ, мають повне право здавати в оренду спільні, тобто допоміжні, приміщення свого будинку.

Щоб вирішити, що підвал чи горище будуть здаватися в оренду, співвласники мають провести загальні збори.

Гроші, отримані від оренди допоміжних приміщень, йдуть на спільні потреби — в тому числі і на покриття боргів будинку.

Стосовно ситуації з забудовником — вона потребує окремого коментаря юриста.

Право співвласників будинку визначається законом «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», який набув чинності з 1 травня.

Як ОСББ здати в оренду допоміжні приміщення в будинку?

По-перше, необхідно визначити, які саме приміщення підпадають під визначення допоміжних. Відповідно до тексту закону, це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців.

Це підвали та горища, які згадувалися у запитанні, а також комори, інші підсобні приміщення та колясочні, якщо у будинку вони передбачені.

Кому належать ці приміщення?

Вони є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирного будинку, тобто власникам квартир та нежитлових приміщень у цьому будинку. При цьому співвласник не має права претендувати на виділену частку цього спільного майна (наприклад, розширити квартиру за рахунок шматка колясочної).

Здавати чи не здавати

Як саме будуть використовуватися допоміжні приміщення, прописується у статуті ОСББ або визначається на загальних зборах співвласників будинку. Це стосується і рішення про здачу цих приміщень в оренду.

Як захиститися від продажу забудовником?

Щоб довести, що приміщення є допоміжним, співвласникам потрібна технічна документація на будинок, де вказані ці приміщення та їхня площа. Необхідні для цього документи — техпаспорт будинку та план поверхів.

Якщо виявилося, що допоміжні приміщення в будинку є, але були продані як нежитлові, ОСББ має право позиватися і повернути їх у власність співвласників будинку. Детальна процедура повернення може залежати від багатьох факторів, у тому числі наявності цієї документації.

Коментар юриста:

Марія Осипчук, юристка, експертка з питань житлового господарства та енергоефективності

За рішенням співвласників ОСББ має право здавати спільне майно в оренду. В першу чергу співвласники будинку на загальних зборах мають прийняти рішення про те, щоб дозволити правлінню ОСББ здавати приміщення в оренду, та встановити плату за таку діяльність. Для ухвалення такого рішення необхідно набрати понад 2/3 голосів. Далі правління реалізує це рішення та укладає необхідні угоди.

При цьому незалежно від того, звідки ОСББ отримує гроші, воно залишається неприбутковою організацією, тобто не сплачує податків на прибуток за умови використання коштів на свою статутну діяльність - утримання будинку.

Якщо забудовник незаконно приватизував приміщення, співвласники можуть звернутися до суду з метою захисту свого порушеного права.



Назад Джерело: Vox Connector
Социальные комментарии Cackle