20.05.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Безвіз із Європою на дистанції двох років

Безвіз із Європою на дистанції двох років

Українці можуть вільно подорожувати без віз до 133 країн світу, а український паспорт посідає 23 сходинку у рейтингу впливовості паспортів. Ще кілька років тому такі цифри здавались нереальними, адже кількість безвізових країн була на третину меншою. Суттєво покращити рівень свободи пересування світом для українців вдалось завдяки безвізовому режиму із Європою. Які переваги дала візова лібералізація з ЄС і чи існує загроза скасування безвізу через зміну Президента, аналізували наші експерти.


Більше подорожей

Два роки тому, 11 травня 2017 року, Рада ЄС ухвалила рішення скасувати візи для громадян України, які здійснюють короткострокові поїздки. Рівно через місяць, 11 червня, для українців із біометричними паспортами відкрились кордони 30-ти країн ЄС і Шенгенської зони. З того часу перевагами безвізу з Євросоюзом скористалися понад 2,5 мільйонів українців. Всього за два роки громадяни України здійснили більше ніж 33 мільйони поїздок до країн ЄС.

Як свідчить статистика Державної прикордонної служби, кількість охочих до подорожей українців зростає з року в рік. Так, 2018 року кількість українців, які виїжджали до Європи, збільшилась на 6%.

Найчастіше українці подорожують до Європи літаком. Торік повітряний транспорт обрали 10,7 млн осіб, що на 29% більше, ніж 2017 року. Таку популярність експерти пояснюють активним розвитком лоукостерів, зокрема, збільшення кількості рейсів Wizz Air і Ryanair з України.

Традиційно українці переважно виїжджали до ЄС через сусідні Польщу та Угорщину. За даними прикордонної служби, у 2018 році наші громадяни стали частіше їздити до Німеччини (165 тис. осіб), Італії (125 тис.), Іспанії (50 тис.), Греції та Данії (30 тис.), Австрії і Кіпру (по 25 тис.).

Щодо відмов на в’їзд до ЄС, якими лякали українців, їх не так багато. За 2018 рік відмови у перетині кордону отримали 58 тисяч українців.

«Чому найчастіше відмовляють? Найчастіше це тому, що не всі можуть підтвердити свою мету візиту. Не треба забувати, що, хоч і віза як перший фільтр скасована, однак на кордоні перевірка все одно здійснюється. Необхідно пам'ятати, що з собою варто мати підтверджувальні документи, і перед поїздкою бажано подивитися на цей перелік документів», – пояснює виконавчий директор громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко.

Експерти кажуть, що загалом українці є законослухняними мандрівниками і не порушують вимог безвізових поїздок.

«Головне, що з кожною поїздкою українські громадяни везуть додому нові знання і контакти, які допомагають державі робити процеси євроінтеграції незворотними», – коментують у Представництві України при ЄС.


Чи загрожують безвізу українські вибори?

Протягом двох років роботи безвізу, соцмережами ширилися різні чутки про його обмеження або скасування. Спочатку українців лякали, що безвіз ніколи не запрацює, потім казали про можливі масові відмови у в'їзді та пророкували проблеми з документами. Остання хвиля чуток пов’язана із виборами Президента України, що нібито через перемогу Володимира Зеленського в країни відберуть безвіз.

Експерти наголошують, що це міф, адже Україна отримала безвізовий режим завдяки проведеним реформам, і обрання нового президента саме по собі нічого не змінює. Підставою для лібералізації візового режиму для України став успішно виконаний безвізовий план у відповідності до принципів Східного партнерства.

Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вже заявив, що станом на сьогодні немає жодних причин для скасування безвізового режиму для українських громадян. При цьому дипломат наголосив, що Україна має продовжити співпрацю з МВФ для забезпечення макрофінансової стабільності, забезпечити верховенство права, незалежність роботи антикорупційних органів. Так само чутки про обмеження безвізового режиму спростовують українські дипломати.

«Безвіз не прив'язаний до результатів президентських виборів. Є цілком чіткі критерії, яким повинна відповідати Україна, щоб користуватися безвізовим режимом з Європейським союзом. Через зміну Президента України такі проблеми не почнуться», –запевняє постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена у міцних стосунках із Європою і сподівається, що Україна і надалі виконуватиме взяті на себе зобов’язання в рамках наданої з боку ЄС візової лібералізації.

«Те, що ми сприймаємо як даність, – безвіз для пересування людей, – буде частиною нашого життя і надалі», – переконана віце-прем’єр.

Експерти погоджуються, що статистика безвізових років досить втішна, і кількість мандрівників надалі буде рости. Адже за останні два роки безвізовий режим із Євросоюзом уже став звичним і зручним для українців, і що найважливіше – запустив незворотні процеси інтеграції України до Європи.

Назад Джерело: Центр громадського моніторингу та контролю
Социальные комментарии Cackle