19.04.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Впихнути невпихуєме: як трускавецький мер та заступник маніпулюють, аби оправдати ганебні рейтинги Трускавця

Впихнути невпихуєме: як трускавецький мер та заступник маніпулюють, аби оправдати ганебні рейтинги Трускавця

Цього року місто-курорт, як і в попередні, продемонструвало низькі результати в обласному конкурсі мікропроектів та залученні коштів з Фонду регіонального розвитку. Інформація про ці «досягнення», оприлюднена «Джерелами Трускавця», викликала бурхливу реакцію трускавецьких посадовців. Й вони не придумали нічого дієвішого, аніж взятися до примітивних оправдовувань, обвинувачуючи всіх і вся ледь не у «змові» проти Трускавця.

До бурхливої промови вдався учора на засіданні сесії заступник трускавецького мера, очільник місцевої «Свободи» Олексій Балицький. Основний аргумент – високий індекс платоспроможності перешкоджає Трускавцю увійти до рейтингу переможців в обласному конкурсі мікропроектів. Але ж, шановні трускавецькі посадовці, це лише один з критеріїв оцінювання поданих проектів, про який було відомо ще заздалегідь. Тож, зрозуміло, його можна було взяти до уваги і зробити акцент на інноваційних проектах. Бо ті, що подані Трускавцем й стали переможцями цього року, стосуються виключно закупівель обладнання і поточного ремонту. Креативними їх аж ніяк не назвеш!

Що стосується порівнянь з 2010-2015 роком, мовляв, Трускавець – нині такий крутезний щодо залучення додаткових коштів, - то це нагадує риторику невігласів. Ще б з часами царя Гороха провели паралелі, оправдовуючи своє неспроможність. Як відомо, ДФРР був створений у 2012 році, активно почав працювати лише з 2016. Тоді ж суми, які скеровуються на урядом на проекти, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку, почали суттєво зростати завдяки процесу децентралізації. Так, у 2017 році фінансування фонду склало 3,5 млрд грн, у 2018 році - 6 млрд грн, а у 2019 – понад 9 млрд грн!

Ця інформація є публічною і дивно, що ні міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, ні обласний депутат Олексій Балицький не знаються на цифрах. Мабуть, їм на руку вдавати дурників, бо складно пояснити, чому з цих величезних коштів цього року Трускавець взагалі не отримає ні копійки. Адже усі його проекти були відхилені. А торік місто залучило лише 2 млн грн.

Натомість Дрогобич минулого року отримав понад 27 млн грн з Фонду регіонального розвитку, цього року - понад 33,5 млн грн! І якщо б пан Балицький насправді мав бажання об’єктивно подати ситуацію, то порівнював би нинішні результати Трускавця не з тими, як були за попередньої каденції. Адже чудово розуміє як посадовець, що у ті часи конкурси лише набирали обертів, а місцеві громади досвіду у часті у них. Порівняти ж ганебне аутсайдерство Трускавця з успіхом міста-сусіда заступнику мера, очевидно, забракло відваги. Як і озвучити факти: у 2011-2012 роках на ремонти доріг під «Євро -2012» Трускавець отримав від держави понад 18 млн гривень, у 2015 році відділ освіти, керований Михайлом Шубаком, залучив загалом 1 млн грн для реконструкції фасаду першої школи.

Те ж саме стосується й обласного конкурсу проектів місцевого розвитку - щороку суми, які виділяться з бюджету Львівщини, зростають. Відповідно і можливості громад самостійно обирати, які проекти реалізовувати у своєму регіоні. Маємо таку промовисту картинку - 6,19 млн грн отримає Дрогобич з обласного бюджету, Борислав – 2, 53 млн грн, а Трускавець «копійки» - 393 тис грн. Чомусь на таких «досягненнях» не робиться акцент місцевими чиновниками й не малюється інфографіка на звіті міського голови. Очевидно, що Трускавець і на цьому фоні виглядає вкрай жалюгідно!

654.jpg

До слова, про звіт мера. Андрій Кульчинський, мабуть, усвідомлюючи, що хвалитися особливо нічим, вдався до ганебних маніпуляцій. Він урочисто повідомив, що торік у Трускавці було реалізовано 67 проектів завдяки залученим додатковим коштам. До цього переліку трускавецький мер включив … 47 об’єктів у рамках міської програми спіффінансування поточних ремонтів багатоквартирних будинків.

Як говорив відомий екс-спікер Верховної ради – Андрій Кульчинський «впихнув невпихуєме». Бо проекти, на реалізацію яких використовуються кошти міського бюджету, не мають жодного стосунку до тих, які фінансуються ззовні – завдяки участі в обласному конкурсі розвитку місцевих громад, кошам Фонду регіонального розвитку, грантовому фінансуванні. Але чого не зробиш, аби виглядати презентабельно перед громадою: трішки брехні для рейтингу не завадить?

Ольга КУЦ

Социальные комментарии Cackle