24.06.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

У Трускавці парти для Нової української школи купуватимуть, ігноруючи вимоги міністерства освіти

У Трускавці парти для Нової української школи купуватимуть, ігноруючи вимоги міністерства освіти

Трускавецькі посадовці ігнорують вимоги Міністерства освіти і науки щодо комплектації початкових класів – меблі для шкіл міста мають намір купити, не беручи до уваги характеристики, які гарантують якісний та ефективний продукт.

Підтвердженням цього стала презентація освітнього простору Нової української школи, яка відбулася 23 червня у трускавецькій НВК «СЗШ №2-гімназія». Ініціатором цього заходу у рамках Форуму місцевого розвитку була міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Після участі у роботі Форуму пані Лілія завітала на презентацію, де поспілкувалася з колективом, керівниками навчальних закладів регіону та усіма, кому цікаво було дізнатися, як організувати навчальний процес у початкових класах за концепцією Нової школи.

лг1.jpg

лг2.jpg

фото Олега Бачинського

На презентації у Трускавці компанії-виробники з кількох областей України продемонстрували варіанти облаштування освітнього простору – тут можна було оглянути лабораторне й комп’ютерне обладнання, дидактичні матеріали та меблі. Як відомо, на нову систему навчання початкова школа перейде вже у вересні цього року.

Вимоги щодо організації освітнього простору Міністерство освіти і науки сформувало у березні цього року – наказ МОН №283. За сучасною концепцією, парти і стільці мають бути мобільними і легкими, тобто такими, щоб навіть дитина могла їх переставляти. Адже робота в класі тепер не передбачає постійного сидіння в три ряди обличчям до дошки. Для школярів молодших класів рекомендовано закупити парти трапецієвидної форми, щоб їх можна легко розставляти в коло для групової роботи. Меблі мають бути із закругленими кутами стільниць, спинок і сидіння, а також з підставками для приладдя на робочому столі, зручними та адаптованими до зросту дітей. Ідеально, якщо їх можна буде регулювати за висотою.

Саме такі меблі – сучасного дизайну, комфортні, які є втіленням технологічних вимог до обладнання з боку міністерства, були представлені на виставці у Трускавці. Журналісти «Джерел Трускавця» поспілкувалися з виробниками і з’ясували, що вітчизняні підприємства миттєво відгукнулися на нові потреби шкіл й готові сьогодні забезпечити освітнім контентом навчальні заклади за доступними цінами.

Так, для прикладу, вартість комплекту для першокласника: одномісна парта+стілець, які формують правильну поставу, є мобільними, трапецієвидної форми, коливається у межах 2700 -2800 гривень. Про це повідомила представниця «Торгового дому «Аншар» з Вінниці.

IMG_8103.jpg

Ще один виробник – ТОВ «НВП «Промінь», який на ринку з 1999 року, розробив серію для Нової української школи – в середньому парта разом зі стільцем, які відповідають усім вимогам, коштують 2700 грн, дешевший комплект, де є звичайний стіл і стілець, що регулюються – 1400 грн.

промінь.jpg

промінь2.jpg

Українські виробники сьогодні пропонують також парти для дітей з особливими потребами – такі комплекти продемонструвало ТОВ «Імпульс» з Чернівців. Їхня вартість 2400 грн, сюди входить і доставка у межах 200 км.

імпульс.jpg

А найбільш бюджетний варіант меблів для першокласника був представлений на виставці житомирською фірмою «ElizLabs» - одномісний комплект, вартістю 1200 грн, з доставкою - 1300 грн! Цей варіант, за словами представника товариства, є найоптимальніший за ціною і загалом в Україні. Хоча підприємство пропонує і значно дорожчі комплекти (за 3700 грн), усе залежить від якості комплектуючих.

IMG_8120.jpg

Що стосується Трускавця, то, очевидно, що міська влада вирішила зекономити на першокласниках! 14 червня міський відділ освіти, який очолює Орест Лобик, оголосив тендер з закупівлі меблів для початкових класів. Планується придбати 250 комплектів на суму 281,8 тис грн., тобто вартість одного комплекту становитиме не більше 1 127 грн.! У тендерній документації вимагається, аби комплекти були антисколіозними і регульованими, інші вимоги міністерського наказу щодо ваги меблів, трапецієвидної форми, заокруглення стільниць, тощо - не виписані! Та й з огляду на цінові пропозиції виробників, представлені на виставці, зрозуміло, що варіант, який замовив у тендері трускавецький відділ освіти, поза межами найоптимальнішого!

Як відомо, місцеві органи самоврядування для впровадження засад Нової української школи з державного бюджету отримали субвенційні кошти! Міністр освіти, коментуючи такі дії уряду, зазначила: місцева влада, до повноважень якої належить створення належних умов для навчання, має стати партнером у створенні нового освітнього простору. Тобто внести свою частку у фінансування цього процесу!

А жлобство трускавецьких чиновників, які вирішили зекономити на якості меблів для початкової школи, направду шокує! Не хочеться вкотре нагадувати, що надходження до міського бюджету за останні два роки зросли на десятки мільйонів і їх щедро витрачають на святкування та розваги. Торік неабиякий резонанс викликав виступ на святкуванні Дня міста Тіни Кароль – видатки з міської скарбниці за технічне забезпечення й годинний вихід співачки сягнули понад півмільйона гривень! І у цій ситуації міський голова пан Кульчинський і депутати не дбали про економію! Нині ж для комплектації шкільних класів – бракує коштів?

А йдеться про 400 тис грн - менше, аніж гонорар Тіни Кароль! Якщо цю суму додатково скерувати з бюджету до уже виділеної – тоді й трускавецьких першокласників 1-го вересня зустрінуть сучасні, гарні, а головне - комфортні шкільні парти.

Ольга КУЦ



Социальные комментарии Cackle