12.06.2020 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

У Трускавці підприємці не можуть скористатися рішенням про звільнення від єдиного податку на час карантину

У Трускавці підприємці не можуть скористатися рішенням про звільнення від єдиного податку на час карантину

Хотіли як краще, а вийшло як завжди? Ще у квітні Трускавецька міська рада ухвалила рішення, яким надала пільги підприємцям першої і другої групи. Для суб’єктів господарювання, діяльність яких була заборонена відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19)», у Трускавці встановили нульову ставку єдиного податку.

А після завершення карантину ще на 2 місяці ставку єдиного податку зменшили вдвічі: для першої групи – 5% від мінімальної заробітної плати, для 2-ої групи - 10% від мінімальної заробітної плати.

Однак ніхто з трускавецьких підприємців цим рішенням досі не скористався. Про це повідомили у Дрогобицькій податковій інспекції. На адресу Трускавецької міської ради податківці надіслали листа з пропозицією - внести зміни у рішення сесії, зазначивши види економічної діяльності підприємців, яких це рішення стосується.

Натомість у міській раді наполягають на тому, що рішення про пільги для підприємців першої і другої групи ухвалене відповідно до Постанови Кабміну, у якій вказано перелік заборонених видів діяльності під час карантину, але КВЕДи не прописані. Аналогічні рішення прийняли і у низці інших міст – Івано-Франківську, Черкасах, Житомирі, Тернополі, Чернівцях.

Єдині правки, які трускавецька мерія планує зробити, вказати терміни дії пільгового оподаткування для підприємців: з 1 березня до 30 червня замість визначення «на період карантину».

Нагадаємо, що проєкт рішення стосовно пільг на місцеві податки приймався нашвидкоруч, на роботу бюджетної комісії представників податкової не запрошували. Як і представників бізнес- асоціацій. Відтак, відповідно до вимог Податкового кодексу, Дрогобицька податкова не може нарахувати нульову ставку єдиного податку щоб виконати рішення ТМР стосовно оподаткування в період карантину. Оскільки для його виконання від органу місцевого самоврядування необхідно зазначити чіткий перелік КВЕДів діяльності підприємців, за якими бізнес отримає податкове полегшення.

За прогнозами експертів навіть у випадку прийняття чіткого переліку КВЕдів трускавецькою міською радою, нульову ставку єдиного податку отримає невелика частина суб’єктів господарювання. Наприклад, під заборону Постанови Кабміну не потрапляють ряд бізнесів, діяльність яких не заборонена, але вони не могли її здійснювати, бо орендували приміщення в санаторно- курортних закладах міста, які під час карантину не працювали. Або пільгу зможуть застосувати лише за основним КВЕДом. Пільговиків прогнозовано буде не більше 50% від реально непрацюючих у Трускавці.

Європейська практика реагування на економічні виклики у зв’язку з коронавірусом є такою, що місцевими адміністраціями приймаються рішення з метою максимального збереження малого та середнього бізнесу та робочих місць, які вони генерують. Збережений бізнес швидко зможе відновити податкові поступлення. Європа дбає, аби на цьому етапі за всяку ціну були збережені кошти у малих, до яких належить майже 90% суб’єктів господарювання у Трускавці.

В умовах затяжних економічних втрат туристичного бізнесу на курорті рішенням, що дасть можливість втриматись на плаву і зменшити податкове навантаження, мало б бути застосування для всіх без винятку нульової ставки єдиного податку на весь період карантину. Недопоступлення в бюджет можуть бути меншими, ніж потенційні втрати від відсутності дій щодо збереження економічного середовища.

Ольга КУЦ


Социальные комментарии Cackle