17.10.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

У Трускавці дозволили будувати житлову висотку у центрі міста впритул до міськради

У Трускавці дозволили будувати житлову висотку у центрі міста впритул до міськради

Як собача будка! Так незабаром виглядатиме корпус Трускавецької міської ради на фоні нової багатоповерхівки. За кілька метрів від  адміністративної будівлі почали зводити житловий будинок.

Дозвіл на розробку проекту будівництва надали члени архітектурно-містобудівної ради трускавецького Управління містобудування, архітектури та землекористування. Засідання відбулося 30 березня цього року за участі членів ради: Зіновія Кушніра, Оксани Плахтій, Марії Тичинської, Олексія Балицького, Сергія Максимича, Олександра Грищенка, Анатолія Стародуба, Петра Біди.  

На засіданні також були присутні: трускавецький мер Андрій Кульчинський, представник власників Роман Єзерський і головний архітектор Інституту проектування «Комфортбуд» Віталій Козлов. Пан Козлов і представив на розгляд ради техніко-економічні показники для будівництва на вул. Бориславській, 4. Так висотка, яка тут постане, матиме від 5 до 8 поверхів, налічуватиме 72 квартири, гранично допустима висота будівлі – 30,5 метрів, озеленення ділянки, площею 0, 16 га, становитиме лише 180 кв. м, площа забудови – 60%.

Під час обговорення містобудівного розрахунку члени ради висловили наступні пропозиції: передбачити продовження пішохідної зони від вул. Т. Шевченка до перехрестя вул. Бориславської- Героїв УПА, облаштувати освітлення житлової багатоповерхівки для естетичної виразності у вечірній час. А для оздоблення фасаду будівлі використати високоякісну плитку і граніт.

Представник забудовників Роман Єзерський висловив готовність разом з іншим забудовником, який зводитиме апарт-готель на вул. Дрогобицькій, взяти участь в облаштуванні підземного паркінгу на ділянці  стоянки міськради. Замовником будівництва паркінгу на вул. Бориславській, 2 виступить трускавецька мерія.

Також пан Єзерський, очевидно, розуміючи, що в оточенні двох сучасних висотних будівель - багатоквартирного будинку й готелю – корпус міської ради може цілком «загубитися», запропонував провести оновлення його фасаду, облицювавши декоративними елементами у такому ж стилі, як і  житловий будинок, що постане поруч.

Ця пропозиція, очевидно, остаточно переконала членів архітектурно-містобудівної ради і вони затвердили містобудівний розрахунок для «Будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом на вул. Бориславській, 4». За цей документ проголосували: Зіновій Кушнір, Оксана Плахтій, Марія Тичинська, Олексій Балицький, Сергій Максимич, Олександр Грищенко, Анатолій Стародуб, Петро Біда.

Що стосується земельної ділянки, то вона перебуває у власності трьох фізичних осіб. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстрація ділянки відбулася у 2005 року, тобто вона була продана у період мерства Лева Грицака. А куплена нинішніми власниками у попереднього у 2016-2017 роках.

реєстр.jpg

У грудні 2017 року Трускавецька міська рада рішенням сесії поміняла цільове призначення ділянок на вул. Бориславській, 4: з «будівництва та обслуговування готельно-оздоровчого комплексу» на «будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури». У такий спосіб трускавецькі посадовці, мабуть, що не за «дякую», зробили щедрий подарунок власникам ділянок – функціональне призначення землі співпало із зонінгом міста, прийнятим у листопаді 2017 року. Отже, забудовники звільнялися від необхідності витрачати час та кошти на розробку Детального плану території й затвердження його депутатами міськради. Ухвалення рішення стосовно будівництва трускавецький мер Андрій Кульчинський довірив значно вужчому колу – членам архітектурно-містобудівної ради. Вони його надії оправдали - будівництво багатоквартирного будинку стало можливим у центрі курорту. Містобудівні умови та обмеженнях для проектування 16 квітня цього року видав архітектор Зіновій Кушнір!

Нагадаємо, що міський голова Андрій Кульчинський у своїй передвиборчій програмі «Трускавець 2020» одним з пріоритетів визначив «Архітектурну гармонію», обіцяючи встановлення логічних, зрозумілих і фахових правил забудови у місті-курорту. Як бачимо, реалії абсолютно не відповідають обіцянкам. На початку своєї каденції Андрій Богданович начебто й позиціонував себе як противник багатоповерхових будівель у центрі та у приватному секторі Трускавця. Принаймні, голосно про це заявляв, а у 2016 році навіть було ухвалене рішення сесії, яке обмежувало поверховість.

Однак про ці свої благі наміри Кульчинський «забув», очевидно, що не безкоштовно, перетворивши центр Трускавця у суцільний будівельний майданчик. Кілька місяців тому стартувало зведення восьмиповерхового готелю біля Народного дому, «Квітка Полонини» завершила розробку проекту торговельного комплексу у парку. І ось черговий сюрприз - житловий будинок, який постане впритул до адміністративного приміщення трускавецької міської ради. Складається враження, що і його незабаром  використають під комерційний проект. Бо, якщо вже й впроваджувати архітектурну «гармонію» у місті-курорті, то на всю котушку!

Галина УЛИНЕЦЬ

Социальные комментарии Cackle