12.05.2020 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Трускавець - переважно непрозоре місто. - Трансперенсі Інтернешнл Україна

Трускавець - переважно непрозоре місто. - Трансперенсі Інтернешнл Україна

Transparency International Україна – щороку оприлюднює рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. 

Прозорість – це стан, за якого громадянам забезпечується право та реальна здатність мати доступ до інформації, а органи влади, усвідомлюючи важливість відкриття інформації та залучення громадськості, займають проактивну позицію в цьому процесі. Для кращого розуміння методології й позиціювання міст пропонуємо ознайомитись зі шкалою прозорості. Додатково про позицію решти міст можливо дізнатися у щорічному рейтингу прозорості міст.

 Таблиця 1: Позиція міста залежно від підсумкового бала

таблиця.jpg

Громадська організація «Рада Міста» не раз наполягала на впровадження системи SmartCityТрускавець, яка б значно підвищила рівень прозорості міста. На жаль, влада Трускавця ігнорувала такі вимоги і не брала жодної участі у обговоренні переваг впровадження такої системи.

Тож ГО «Рада Міста» провела самооцінювання міста згідно методології TransparencyInternationalУкраїна. Аналітиків програми «Прозорі міста» проаналізувала результати самооцінювання міста. На сьогодні Трускавець знаходиться у групі переважно непрозорих міст. Зі 100 можливих балів Трускавець отримав 20,8 бала (25,7 бала до верифікації аналітиком).  Результати деталізовані у Таблиці 2. 

 

Таблиця 2: Загальний опис результатів самооцінювання м. Трускавець

Сфери

Мак. Бал

Бал міста

Бюджетний процес

7

2,5

Доступ та участь

9

4,5

Житлова політика

6

0

Закупівлі

4

0

Землекористування та будівельна політика

12

5

Освіта

4

0

Професійна етика та конфлікт інтересів

6

1,16

Інвестиції та економічний розвиток

16

2,53

Інформація про ОМС

8

1,4

Кадрові питання

3

1

Комунальне майно

6

0

Комунальні підприємства

10

1,2

Соціальні послуги

3

0

Фінансова та матеріальна допомога

6

1,5

СУМА

100

20,79

Звертаємо увагу на такі першочергові кроки для покращення рівня прозорості м. Трускавець:  

  • Впровадити систему електронної реєстрації заяв на отримання житла та оприлюднити відомості про житлові приміщення у власності громади.

  • Використовувати офіційний інтернет-ресурс з питань закупівель, на якому можна ознайомитись зі скаргами, пропозиціями та зверненнями.

  • Запровадити електронну форму відкритого розподілу дітей у дошкільні навчальні заклади та електронну реєстрацію в комунальні заклади освіти.

  • Використовувати систему електронних аукціонів для оренди комунального майна та оприлюднювати перелік всіх об’єктів нерухомого майна.

  • Оприлюднити на офіційному вебсайті або іншому спеціальному вебсайті інформацію про міські установи соціальної допомоги. Створити онлайн форму подання заяви на отримання місця або послуги  в міських установах соціальної допомоги. 

  • Рекомендуємо запозичувати досвід кращих практик інших міст. Наприклад, у 2017 році місто Покров займало одну з найнижчих позицій у рейтингу з показником 18,3 бала. Але  вже у 2019 очолило рейтинг набравши 79,1 бала зі 100 можливих. 

Социальные комментарии Cackle