25.06.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Собі, коханим, по-максимуму?! У Трускавці керівництво міськради має чималі доплати з бюджету

Собі, коханим, по-максимуму?! У Трускавці керівництво міськради має чималі доплати з бюджету

Трускавецький мер та його оточення отримали матеріальних допомог на більшу суму, аніж скерували з бюджету на оздоровлення дітей учасників АТО.

Понад 200 тис гривень склали торік виплати на оздоровлення і на покращення побутових умов п’ятьом посадовцям – Андрію Кульчинському та його команді!

А на оздоровлення та відпочинок 14 дітей учасників бойових дій з бюджету скерували менше 100 тис грн для придбання путівок у табір на Херсонщині.

Про цю батьківську турботу міський голова Трускавця згадував неодноразово! Й на останньому засіданні сесії Андрій Кульчинський натхненно рапортував про те, як місто опікується дітьми пільгових категорій. За словами очільника, перебування школярів на відпочинку коштує недешево, однак діти - понад усе.

Цинізм цих слів стає зрозумілим на фоні зарплат та допомог, які трускавецькі посадовці виплачують собі з бюджету.

Як відомо оклади держслужбовців зросли з травня 2018 року. У Андрія Кульчинського – до 9, 8 тис грн, у його заступників Олексія Балицького, Олександра Ткаченка, керуючої справами Олени Петранич, секретаря ради Наталі Пономаренко – до 8 тис грн.

Ці чиновники щомісяця отримують і премію у розмірі посадового окладу. Про це вони подбали одразу, як тільки зайняли посади – уже на першій сесії Трускавецької міськради у листопаді 2015 року були ухвалені відповідні рішення.

00.jpg

Зазначимо, що нарахування премій – це ініціатива посадовців, підтримана депутатами. Їх можна і скасувати, або зменшити відсоток.

Обов’язковими є доплати за ранг та вислугу років. А також за до доступ до державної таємниці (Постанова Кабміну №414). Це ще плюс 60% окладу. Є й нарахування за додаткову роботу – скажімо, за квітень цього року найбільшу суму отримав Олександр Ткаченко – 1, 2 тис грн. Усі інші, окрім Наталії Пономаренко, по 800 грн.

Якщо сумувати всі названі цифри, то зарплата трускавецького мера складає 27 тис грн, у заступників, секретаря ради та керуючої справами - по 22 тис грн.

А щороку, йдучи у відпустки, на підставі особистих заяв трускавецький мер та його команда отримують надбавку за високі досягнення у праці. А також матеріальну допомогу на оздоровлення й вирішення соціально-побутових питань.

Так, міський голова Андрій Кульчинський отримав торік за напружену працю і на оздоровлення - понад 51,3 тис грн. Відповідно до платіжної відомості за вересень 2018 року трускавецькому меру загалом було нараховано 76,2 тис грн.

Олексій Балицький, заступник міського голови, депутат обласної ради, також не відмовив собі у праві на матеріальну допомогу та винагороду за виконання особливо важливої роботи у сумі 44, 3 тис грн. У вересні 2018 року отримана ним зарплата склала понад 65 тис грн.

0+.jpg

Звісно, посадовці повинні отримувати гідні зарплати, однак за умови надання послуг ефективного менеджменту. За останні чотири роки в Трускавці не реалізовано жодного інвестиційного проекту, не вирішено питання з якістю води, не впроваджено механізмів е-врядування, центр міста перетворено у суцільний ярмарок, курортний парк – у жалюгідному стані. Оце і є ті «здобутки», які вимагають додаткової матеріальної винагороди?

Від громади не приховати інформацію про повну бездіяльність і рівень компетентності заступника Ткаченка, який, однак, не обділений доплатами за високі досягнення у праці. Торік Олександр Ткаченко отримав за інтенсивну роботу на користь громади, на оздоровлення й поліпшення побутових умов 41,7 тис грн. А відповідно до платіжних відомостей за останні 1,5 року Олександр Ткаченко працював безперервно за винятком щорічної відпустки. На лікарняних не перебував, у відрядження їздив нечасто. Тобто його постійна відсутність на нарадах у мерії, засіданнях сесії – це не що інше як ігнорування посадовими обов’язками, простіше кажучи – прогули.

Що стосується секретаря ради Наталії Пономаренко, то виплати на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань склали понад 41, 8 тис грн. А в цілому у липні та серпні минулого року пані Пономаренко отримувала зарплатню в розмірі понад 40 тис грн щомісячно.

Керуюча справами Олена Петранич також потребувала допомоги на оздоровлення й побутові негаразди на 41, 3 тис грн.

Що й казати, це доволі серйозні виплати на фоні тих, які отримує більшість трускавчан. У Трускавці найнижча середня заробітна плата на Львівщині - за даними ГУ Державної фіскальної служби Львівської області, торік вона склала 5 675 грн.

Тепер стало зрозумілим, чому трускавецькі посадовці приховували свої зарплати, відмовляючись надати цифри у відповідь на інформаційні запити «Джерел Трускавця» й «Ради міста». Вони не хотіли, аби було відомо, у скільки платникам податків обходиться їхнє утримання.

Такі протиправні дії чиновників стали підставою для звернення до уповноваженого Верховної ради з прав людини. Було відкрите провадження - представник уповноваженого змусив міську раду надати відповіді. Ми ж проаналізували цифри й оприлюднили їх, як і обіцяли.

Вкотре наголошуємо: категорично не підтримуємо популістську риторику щодо невеликого грошового забезпечення для держслужбовців чи працівників інтелектуальної сфери. Навпаки - працювати держслужбовцем має бути престижно! Але до управління мають прийти ті, хто вміє і знає, як зробити державні послуги ефективними. А не нараховувати собі премії і надбавки за відсиджування годин у кабінеті, тим більше - за відсутність на робочому місці.

Ольга КУЦ

Социальные комментарии Cackle