19.04.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Побоювання не справдилися: у педагога ЗОШ№2 не підтвердився діагноз гепати А. Але підозра була!

Побоювання не справдилися: у педагога ЗОШ№2 не підтвердився діагноз гепати А. Але підозра була!

Не організували системний забір аналізів у дітей – із такою скаргою до мера міста Андрія Кульчинського 18 квітня під час сесійного засідання звернулася трускавчанка Віра Стецик. За словами жінки, у школі-гімназії цими днями склалася нетипова ситуація: в одного із педагогів запідозрили небезпечну інфекційну недугу - гепатит А. Тож вчителя терміново скерували на медичне обстеження та забір крові на аналізи. Відтак, щоб вберегти дітей та виявити, чи не інфікувалися і вони, учням навчального закладу теж наказали здавати  аналізи. Тут і виникли проблеми. Як розповіла пані Стецик, школярі здавали аналізи хаотично, хто коли міг, тож чималого скупчення дітей під кабінетом аналізів було не уникнути. Паралельно в той час аналізи здавали і десятки хворих людей, які в цей час прийшли в поліклінічне відділення кожен із своїми болячками.

Окрім неорганізованого процесу здачі аналізів у ЗОШ№2 цими днями для перестраховки проводили дезінфекцію приміщення. «Робили це в той час, коли в дітей був навчальний процес. Батьки, які в той день заходили до школи жалілися, що було нічим дихати. Чому такі речі не проводили по завершенні навчального дня?!», - скаржилася Віра Стецик.

Усе почуте сильного здивування у мера міста Андрія Кульчинського, медика за освітою, не викликало. Мовляв, недопрацювали – з ким не буває. Щоб злагодити ситуацію та не акцентувати увагу на такому інциденті пан Кульчинський поспішив повідомити: «Маю інформацію, що підозра на гепатит у вчителя не підтвердилася».

Для довідки:  Гепати А - гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним механізмом. Хвороба поширена в усіх країнах світу, але через наявність високоефективної вакцини у багатьох країнах розвиненої медицини захворюваність зведена практично нанівець. У багатьох випадках захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо у дітей та молодих людей.[3] Час між інфікуванням та появою симптомів складає від двох до шести тижнів.[4] Якщо симптоми з'являються, вони, як правило, зберігаються протягом 1-4 тижнів у неускладнених випадках. Спостерігають нетривалу гарячку у перші 3 дні хвороби, слабкість, зниження апетиту, жовтяницю, в тяжких випадках — може бути блювання, біль у животі.[3]

Ірина Романова 

Социальные комментарии Cackle