30.04.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Нова атракція у Трускавці – відпочивальники споглядають, як у парку лопатами розчищають намул після потопу

Нова атракція у Трускавці – відпочивальники споглядають, як у  парку лопатами розчищають намул після потопу

Трускавець вкотре прославився! Якщо інші міста заявляють про себе креативними заходами: висадженням дерев на алеях, створенням привабливої туристичної пропозиції – то Трускавець на Великдень «засвітився» на медійних ресурсах завдяки потопу у курортному парку.

Відео, на якому відпочивальники, долаючи потоки води, проклали собі стежинку з камінців, аби добратися до бювету мінеральних вод, набрало чималу кількість переглядів. Звісно, що така великодня «атракція», плюсів курорту не додала. Навряд чи туристи, які приїхали на свята до Трускавця, мріяли долати перешкоди у центрі міста.


Тим часом міські очільники наводити лад у парку не поспішали. Оскільки потоп  утворився на вихідні дні, то два дні на нього ніхто не звертав уваги. Комунальники взялися до роботи лише сьогодні - працівники «Парку курортного» збирали намул з доріжок, а представники трускавецького водоканалу близько 10.00 год взялися викачувати воду з каналізаційного колектора. За цими діями з цікавістю спостерігали туристи, які не добирали слів, аби висловити своє ставлення до керівництва міста і його «турботу» про затишок й благоустрій у курортному парку.

03.jpg

Що ж стало причиною затоплення? За версією комунальників – намулом та гілками забило каналізацію, не справлялися з потоками води й  дощоприймальні решітки.

Така ситуація - це наслідок зволікання з реконструкцією курортного парку – є проект щодо виконання робіт на 75 млн грн, він передбачає масштабні зміни: прокладання нових внутрішніх інженерних мереж, водовідведення, очистку русла існуючих діючих потічків, дна і відкосів водойм, укріплення їх кам’яною насипкою. Однак міські депутати й посадовці не поспішають виділяти кошти з бюджету для старту капітального ремонту. Й так триває вже не перший рік.

У 2016 році міська рада, не зважаючи на рекордні надходження до бюджету Трускавця, виділила для парку лише 500 тис грн, ще 800 тис грн. надійшло з області у вигляді субвенції на природоохоронні заходи. У 2017 році ситуація виглядала аналогічно і невідомо скільки б зволікали з виділенням коштів, аби не почало затоплювати «Едвард» - стара каналізаційна система не справлялася з бурхливими потоками води і спричиняла утворення величезного озера поблизу джерела. Тоді місто й область загалом виділили 5 млн грн і частково колектор біля «Едварда» замінили. Але він під’єднаний до старої системи і наслідки не змусили на себе довго чекати.

Торік освоїли 2 млн грн, яке місто отримало з обласного Фонду охорони природнього середовища - підрядник проклав трубу, діаметром 600 мм для водовідведення біля верхнього туалету у парку, також поміняв дощову каналізацію від «Едварда» до «Броніслави».

Цього року у планах - замостити бруківкою територію до пам’ятника Міцкевича й встановити освітлення на алеях, що ведуть до «Юзі». Однак, як засвідчили потоки води біля бювету мінвод, питанням номер один є критичний стан водовідведення. Над курортним парком, як дамоклів меч, висить загроза періодичного затоплення.

Ольга КУЦ

25.jpg

19.jpg

02.jpg

10.jpg

23.jpg

14.jpg




Социальные комментарии Cackle