01.03.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Нафтуся і арт-терапія – унікальні методи фізичного та духовного зцілення у Трускавці

Нафтуся і арт-терапія – унікальні методи фізичного та духовного зцілення у Трускавці

Не знаю чи багато серед моїх друзів є таких,  які мріяли взяти до рук справжнє полотно, пензля та фарби і намалювати справжню картину? Так, як колись робили це у дитинстві. Я якраз із тих, хто собі просто мріяв, доки одного дня не потрапила на цікавий арт-проект. Дивовижа в тому, що ця культурно-мистецька акція направду зацікавила мене і змусила з головою поринути у світ мистецтва.  І цей світ виявився неймовірним. Як  і люди, котрі того дня у холі музею М. Біласа з великим захопленням розповідали про нього.

Один із них – організатор та натхненник напрямку арт-терапії у Трускавці, головний лікар готельно-курортного комплексу «Свитязь» Петро Скурчанський. А його, у свою чергу, надихнув долучитися і підтримати цей неординарний проект знаний у Трускавці лікар, член Спілки художників України Олег Павлович, якого неодноразово жартома називали кращим лікарем серед художників і кращим художником серед лікарів. Згодом до цього творчо-медичного тандему долучилися знайомі та друзі медиків. А сьогодні проект отримав більш широку підтримку,  і має право назватися перспективним  та дієвим методом терапії на теренах готелю «Свитязь» та міста-курорту.



Презентація цього непересічного проекту аж ніяк не могла відбутися у буденному форматі зустрічі чи виставки, а тому організатори подбали, щоб гості презентації відчули максимальний комфорт від спілкування і споглядання робіт. У камерній атмосфері музею М. Біласа для цього були приготовані розмаїті смаколики, а процес розмови оздоблювала мелодія саксофона. У процесі обговорення лікувальних властивостей художнього мистецтва відбувалося одночасно аж два таїнства народження картин. Їх, спеціально для проекту, створювали друзі організаторів проекту живописець, поет, актор театру Леонід Коврига та відомий митець, художник Олександр Ніколаєвський.

Арт-терапія – одне із найбільш м’яких, і до того ж час глибоких методів у арсеналі психологів і психотерапевтів. Малюючи, займаючись ліпленням чи описуючи в літературної формі свою проблему чи настрій ви начебто отримуєте закодоване послання самих себе, із власної підсвідомості.


Це була перша зустріч-презентація проекту на теренах Трускавця, під час якої вдалося не лише дізнатися про мету заходу, але й отримати вичерпну інформацію щодо арт-терапії, як методу лікування. І, найголовніше – почути відгуки вдячних пацієнтів, котрі вже отримали дозу цілющої терапії. Як результат – десяток вдячних пацієнтів і їх вельми професійних, як для людей, що вперше взяли в руки пензля, картин.


У арт-терапію спонтанне малювання і ліплення є різновидом діяльності уяви, а чи не проявом художнього таланту. Образотворча творчість є мостом між світом фантазії і реальністю. Воно включає у собі елементи того й іншого, дозволяючи створити певний си

Серед тих, хто сьогодні вже попробував такий формат лікування та підтримує колег-лікарів, відомий далеко за межі нашого міста науковець від медицини, доктор медичних наук, професор Ігор Флюнт. Але він говорив про її вплив, зауважуючи при цьому, що такі речі як арт-терапія просто необхідні для підтримки та розвитку юнацтва та дітей. Він згадав болючу тему психологічної нестабільності сучасних підлітків, що часто не можуть знайти відповіді на свої питання і почуваються самотніми навіть поруч з батьками.


Гірка тема дитячих самогубств дещо розчулила присутніх, серед яких було декілька дітей різного віку, але й в черговий раз переконала: ми, дорослі, маємо шанс допомогти. Ми просто зобов’язані допомогти своїм нащадкам, які буквально гинуть від навали інформаційного вантажу у нас на очах. Звідси усі дитячі психози та поширений діагноз гіперактивної дитини. Усі ці речі мають мати адекватне лікування і бажано не медикаментозного характеру, а саме такого, мистецького, творчого. Такий вид терапії і її різновиди це та цілюща сила, яка здатна повернути нам згублене Інтернетом поколі

Важливим поняттям арт-терапії є сублімація – вираз несвідомих інстинктів, і потягу (часом деструктивних) з допомогою трансформації в твори мистецтва; мистецтво може водночас “спрямувати у інше річище” і пропозицією висловити також відчуття злості, болю, тривоги, страху.

До речі серед присутніх на зустрічі було багато лікарів різних напрямків традиційної і нетрадиційної медицини. Це люди, котрі тим чи іншим чином підтримують та пропагують арт-терапію за межами нашого міста. І щоразу із задоволенням долучаються до проектів, які організовує Олег Павлович, бо саме йому вдається успішно поєднувати творчу та медичну сторону питання: «Ми свій проект формуємо таким чином, щоб популяризувати не лише цей напрямок, але й наш заклад і наш курорт. Наша велика творча родина шанувальників арт-терапії пропонує усім, кому цікаве лікування мистецтвом долучитися до проекту або, як варіант, реалізувати тут свої задуми, втілити творчі ідеї».

За своєю суттю арт-терапія – це не медикаментозні приорітети. Це особливо актуально сьогодні, оскільки у суспільстві гостро відзначаються наслідки соціально-економічної нестабільності. Така ситуація не може не відбиватися на організмі людини (усі системи працюють із перенапруженням, але особливо це стосується реактивних систем – нервової та серцево-судинної). При цьому звичні у сучасному суспільстві “засоби релаксації” (паління та куріння, тривалий перегляд телевізору та ін..), або “стимуляції” (міцна кава, чай, енергетичні напої та препарати, БАДи та ін.) тільки погіршують ситуацію.


Була серед запрошених того дня ще одна неординарна особистість. Вже кілька років поспіль цей арт-проект в інформаційному полі підтримує відомий тележурналіст, заслужений журналіст України, мистецтвознавець, автор сотні телепередач на тему мистецтва та кількох десятків документальних фільмів на культурологічну та історичну тематику Василь Глинчак. В його житті, якраз у вирі важливих історичних подій (кінець існування радянської епохи), випала можливість бути художником. Тоді цей вид мистецтва врятував мислителя та журналіста від важкого депресивного стану, подарувавши надію на майбутнє. Сьогодні ця поважна за віком людина має безліч творчих планів, веде канал в мережі Ютуб, відвідує мистецькі події та виставки. І теж активно пропагує арт-терапію, як можливість самореалізуватися, як шанс закохатися у мистецтво, стати його частинкою.

Скажіть чесно, чи хотіли б ви намалювати картину? Обрати для неї якнайбільше яскравих відтінків, чи навпаки, лише пастельні тони. А може хотілося б відтворити нічний мегаполіс чи морський пейзаж? А може ви мрієте про свій власний арт-проект? Сьогодні ці, нереальні для когось, мрії стали реальною можливістю. І за ці речі варто подякувати тим, хто, не зважаючи на зайнятість, дарує людям таку лікувальну атракцію,  унікальну живильну силу, яка у буквальному розумінні змінює людей: лікарю та художнику від Бога Олегу Паловичу та вельми креативній особистості, головному лікарю готельно-курортного комплексу «Свитязь» Петру Скурчанському. І, звісно, власникам та керівництву готелю за підтримку таких нестандартних проектів. Адже це не просто терапія, це щось цікаве, творче, не звичне, не традиційне для нашого курорту, але дуже прийнятне для сучасного суспільства. Це джерело оздоровлення, яке у поєднанні з іншим джерелом, водою «Нафтуся», на очах творить чудеса зцілення.

Галина Носова

Социальные комментарии Cackle