03.02.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

На допомогу хворим - урядова програма « Доступні ліки» розширює перелік медпрепаратів

На допомогу хворим - урядова програма « Доступні ліки» розширює перелік медпрепаратів

Трускавець увійшов у трійку  міст Львівської області, які минулого року виконали план програми «Доступні ліки». Курортне місто освоїло 387 тис. 900 грн. на медпрепарати, які хворим відпускали безкоштовно або ж із 70% знижкою.

Урядова програма «Доступні ліки» почала діяти в Україні з 1 квітня 2017 року. Суть медичної новації проста - пацієнти мають змогу  отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або ж з незначною доплатою за них.  На практиці все виглядає так, щоб отримати медпрепарати  безплатно, пацієнту найперше слід звернутися до лікаря первинної ланки допомоги (сімейного  лікаря, терапевта або ж педіатра ) та отримати від них рецепт з червоною печаткою.

- Такий рецепт означає, що аптека має видати ліки хворому безоплатно, оскільки кошти аптеці за них відшкодує держава. Якщо запропоновані ліки , які є у наявності, з найдешевших аналогів, пацієнту не дуже підходять і він хоче їхній дорожчий аналог, то у такому випадку він сплачуватиме їхню різницю у ціні, - пояснив суть дії програми Ігор Стасик, головний медик Трускавця.

Як звітує Міністерство охорони здоров’я, у 2018 році на реалізацію програми «Доступні ліки» заклали понад  700 млн. грн. , через рік  ця цифра має зрости до 1 млрд. грн. Зважаючи на збільшення  фінансування,  цьогоріч МОЗ вирішив розширив перелік препаратів, які можна придбати безкоштовно або із знижкою. До широкого спектру ліків від  від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми додали препарати ще у трьох напрямках захворювань: це  ліки від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів та для здоров’я матері і дитини під час вагітності. За словами медиків, категорії захворювань, які підпали під урядову новацію «Доступні ліки» обрали не випадково - пріоритетність надали лікуванню хворіб, які чи не найбільше впливають на показники смертності населення або ж суттєво знижують якість життя пацієнта, однак  ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Тому таким шансом має скористатися кожен.

Щоб отримати безкоштовні медикаменти у аптеках, які долучилися до програми «Доступні ліки»,  пацієнтам слід шукати ті фармацевтичні заклади, які мають відповідну інформаційну наліпку із написом про це, а саме «Аптека – учасниця програми «Доступні ліки». Як запевняє  Ігор Стасик, наразі у Трускавці виявили зацікавлення працювати за такою програмою мережа аптек по місту «Фармако» та  «Планета здоров’я».

Наталя Зелена 
Социальные комментарии Cackle