18.10.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Грип - поруч! Медики закликають вакцинуватися

Грип - поруч! Медики закликають вакцинуватися

Сезон грипу близько – він почнеться з жовтня. Щоб захистити себе і рідних, потрібно зробити профілактичні щеплення. - Про це на своїй сторінці у Facebook написала днями в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. За прогнозами фахівців, цього року українців атакуватимуть відразу триштами вірусу грипу:

- вірус, подібний A / Michigan / 45/2015 (H1N1) pdm09;

-вірус, подібний A / Singapore / INFIMH-16-0019 / 2016 (H3N2)

-вірус, подібний B / Colorado / 06/2017.

Кожен із цих штамів вірусу небезпечний своїми ускладненнями. Так вірус Мічиган може перерости у пневмонії, серозний менінгіт, енцефаліт та летальні випадки. Він характеризується підвищенням температури тіла до 40 градусів, яка може не проходити до 3-х днів. Не менш небезпечним є і вірус Сінгапур H3N2, який теж може призводити до смертельних наслідків. Найчастіше ним заражаються діти і люди похилого віку, у яких розвиваються ускладнення у вигляді важких пневмоній. Вірус Колорадо найбільш безневинний з цієї трійці. В усякому випадку, він не призводить до таких серйозних ускладнень - однак може стати причиною локального спалаху захворювання, наприклад, в школі чи садку.

Що стосується курортного Трускавця, то як повідомив головний лікар ТМЛ Ігор Стасик, в оздоровниці наразі не спостерігається епідемії грипу. «Поки що хворі звертаються за медичною допомогою із сезонним ГРВІ», - наголосив медик. Однак пан Стасик солідарний із в.о. міністра охорони здоровя Уляною Супрун – щоб не ризикувати та вберегти себе від небезпечного вірусу слід робити щеплення від грипу. «

-Я особисто кілька років поспіль роблю щеплення від грипу, - розповідає пан Стасик. – Цьогоріч традиційно теж будемо вакцинувати і кілька наших працівників, які контактують із дітьми та іншими верствами населення та є у групі ризику. Наголошую – вакцинація рятує від ускладнень грипу, а саме недуга, якщо її все таки підчепити, протікає у значно легшій формі, - наголосив медик.

Також, за переконаннями медичних фахівців, вакцинація окрім здоров'я, захищає і гаманець: за різними оцінками, витрати на лікування грипу або ГРВІ коливаються від 400 до 2700 гривень залежно від тяжкості захворювання. Натомість вартість однієї дози вакцини, що захищає від грипу протягом усього сезону, становить близько 200 гривень. Державної програми із вакцинації населення від грипу немає, тож вакцину слід купляти самостійно у аптеках. За словами медиків щорічно аптечні пункти отримують в достатній кількості вакцини від сезонного грипу.

- Із вакциною пацієнту слід звернутися у кабінет щеплень в поліклінічному відділенні. Для місцевих мешканців щеплення робимо безкоштовно та щоденно з 9.00 до 15.00 год. Хочу зауважити, що в останні роки почастішали випадки, коли підприємства чи певні організації закуповують вакцину від грипу для своїх працівників та укладають угоду із нашою медичною установлю на щеплення своїх робітників. Це свідчить про грамотні підходи певних керівників та турботу про здоровя свого персоналу , - повідомив Ігор Стасик.

Наталя Зелена

Социальные комментарии Cackle