22.03.2022 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Футбольний клуб «Байрактар»: у Трускавці переселенці започаткували волонтерський проект

Футбольний клуб «Байрактар»: у Трускавці переселенці започаткували волонтерський проект

Доля звела їх у Трускавці – родину Вероніки Кудінової та Євгена Онищенка, колишнього футболіста, а останні десять років – тренера з футболу.

Через війну змушені були виїхати з Києва та шукати прихисток у місті-курорті. Вероніка з сином вже вдруге – у 2014 році, коли окупація Донбасу російськими загонами зруйнувала життя, Трускавець також став для неї тимчасовою домівкою. 

- Це був складний для нас період, ми буди розгублені - не знали куди бігти. Думали місяць-два, все налагодиться й ми повернемося додому. А очікування розтягнулося на 8 років.

03.jpg

Вероніка розповідає, що найбільше від цієї невизначеності страждав її син, він втратив звичне середовище, друзів, свою кімнату, речі, які були важливими. Почалася тривала депресія – потрібен був час, аби в очах сина знову з’явився вогник.

- Тому сьогодні, коли я побачила на вулицях Трускавця діток, які сумують за своєю домівкою, не розуміючи наскільки вони приїхали – вирішила: досить сидіти у телефоні й читати новини, - розповідає Вероніка. 

06.jpg

Так народилася ідея організувати заняття з футболу. Разом з тренером Євгеном Онищенко звернулися у міську раду, де їх підтримали. Керівник відділу у справах сім’ї молоді та спорту Роман Коваль надав інвентар: кілька м’ячів, футболки. Погодили, що заняття відбуватимуть на спортмайданчику біля СЗШ №1.

- Коли мені телефонують батьки, вони повторюють все те, що я відчувала колись, - ділиться емоціями Вероніка Кудінова. - Ми не знаємо, скільки ще триватимуть бойові дії – треба жити зараз. Й організовувати дітей, щоб вони спілкувалися між собою. А футбол – це нові друзі, командний  дух, можливість проявити свої здібності, згуртуватися.

01.jpg

Учора відбулися перші тренування – понад 50 хлопчиків з різних міст України сформували у групи за віком. Згодом, ймовірно, внесуть зміни, взявши за основу професійну підготовку, бо є діти, у яких гарний досвід, і новачки.

Для того, аби повноцінно займатися, потрібні будуть ще м’ячі, форма, взуття. Тому якщо хтось матиме бажання підтримати діяльність клубу, яка ведеться на волонтерських засадах, тут завжди будуть раді.  


Ольга КУЦ

Статтю підготовлено у рамках спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру міжнародного розвитку

Социальные комментарии Cackle