23.12.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Фестиваль імені Романа Савицького – краплина творення великого гобелену культури України

Фестиваль імені Романа Савицького – краплина творення великого гобелену культури України

Десятий ювілейний фестиваль юних піаністів імені Романа Савицького став вибухом позитиву, творчості, святом музики. Мистецька акція зібрала у трускавецькій школи мистецтв понад 70 юних виконавців з усієї Львівщини. Долаючи хвилювання, дехто з них вперше виходив на сцену, отримуючи досвід спілкування з аудиторією, уміння зосередитися і донести музичний твір до слухачів.

- Діти були дуже активними, старалися - ділиться враженнями Наталія Кашкадамова, голова журі, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка. - Дуже добре, що маленькі виконавці себе вільно почували на сцені - навіть якщо й не всі вони будуть музикантами, то ніколи не забудуть ні цього досвіду, який отримали під час фестивалю, ні музичного надбання.

За словами пані Наталії Кашкадамової, трускавецька школа мистецтв вже не перший рік демонструє старанність і надзвичайну любов до дітей.

899.png

Ідея провести мистецький захід для наймолодших виконавців виникла у творчого тріо у складі Оксани та Ольги Кіселичник, Ігоря Нича ще у 2001 році.

- Фестиваль народився 18 років тому, коли ми подумали: а щоб такого унікального зробити для дітей. І коли звернулися до того, аби патроном нашого фестивалю і нашої школи став Роман Савицький, то побачили, що це постать, яка направду вартує того, щоб про неї пам’ятали. І щоб ті принципи, які сповідував Роман Савицький, взяти за основу для розвитку наших вихованців,- ділиться думками директор трускавецької школи мистецтв Ігор Нич.

- У далекому 2001 випадково мені потрапила до рук збірочка творів Романа Савицького, про якого я на той час майже нічого не знала, але обробки творів у цій збірці захопили. І я зрозуміла, що є ім’я , під яке ми можемо організувати фестиваль,- розповіла Оксана Кіселичник, завідувачка фортепіанного відділу школи мистецтв.

977.jpg

Спочатку організатори захід для юних піаністів назвали оглядом і запросили вихованців мистецьких шкіл міст-сусідів. Оксана Кіселичник звернулася до кандидата мистецтвознавства Наталії Борисівни Кашкадамової, яка відкрила світу блискучого піаніста світової слави Романа Савицького, з пропозицією очолити журі. Наталія Борисівна погодилась! Більше того, на перший фестиваль приїхав син Романа Савицького і то було таке освячення. Він розповідав про свого батька і плакав від того, що ім’я Романа Савицького відроджується на батьківщині, завдяки фестивалю у трускавецькій школі мистецтв в тому числі.

І ось такий вдалий початок став запорукою того, що фестиваль відбувся вже вдесяте! А серед учасників першого конкурсу є й ті, які вже самі викладають у музичних школах. І з приємністю згадують свою участь у цій мистецькі акції. Два роки тому у Трускавці вдалося зібрати на спільний концерт учасників фестивалю усіх попередніх років. Було дуже зворушливо.

- Участь маленьких піаністів у фестивалі – це спосіб самоствердження, самореалізації, - говорить Оксана Кіселичник. – Ми намагаємося обдарували їх увагою, подарунками, сформувати позитивну пам'ять. Через цей позитив твориться майбутнє нашої держави. Тільки так, і тільки через культуру. Це є така невеличка краплина творення великого гобелену культури України.

Ольга КУЦ


Довідково. Роман Савицький - видатний український піаніст, педагог, музично-громадський діяч, співзасновник та багатолітній керівник Українського музичного інституту Америки, який поклав все своє життя на реалізацію ідеї піднесення музичної освіти українських дітей до світового рівня.

Социальные комментарии Cackle