03.12.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Бути повноцінним членом суспільства! Сьогодні - День людей з обмеженими можливостями

Бути повноцінним членом суспільства! Сьогодні - День людей з обмеженими можливостями

Відзначаючи щороку 3 грудня Міжнародний день людей з інвалідністю, прогресивне людство засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги. Для них мають бути створені такі умови, які дадуть змогу відчувати себе рівними серед рівних. Адже саме ставлення до людей з обмеженими можливостями визначає ступінь цивілізованості суспільства.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства. Він є днем підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Державою розроблені та діють на законодавчому рівні різні види допомог, соціальної підтримки та реабілітації людей з інвалідністю. Роботу щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері, що стосується осіб з інвалідністю постраждалих на виробництві, покладено на Фонд соціального страхування України.

У Трускавецькому відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області станом на 01.12.2019 перебувають на обліку й обслуговуванні 114 потерпілих та членів їх сімей (у т.ч. 11 осіб-переселенців із Донецької та Луганської областей).

Крім відшкодування матеріальної шкоди відділенням вирішуються питання, пов'язані із забезпеченням осіб з інвалідністю медико-соціальними послугами. За 11 місяців 2019 року на забезпечення медико-соціальними послугами потерпілих відділенням витрачено 335,00 тис. гривень. Потерпілі на виробництві були забезпечені такими медико-соціальними послугами:

  • відшкодування витрат на різні види догляду отримали 2 особи з інвалідністю;

  • лікування у медичних закладах отримали 6 потерпілих;

  • медикаменти отримали 3 потерпілих;

  • санаторно-курортним лікуванням забезпечено 7 осіб з інвалідністю;

  • протезно-ортопедичні вироби отримав 1 потерпілий.

На долю цих людей випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя. Їх мужність та оптимізм − взірець для інших.

Для потрібно елементарне: можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам. Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров'я не тільки у день 3 грудня, а й протягом усього року не забувати про те, що поруч із нами живуть люди з інвалідністю і вони потребують допомоги і уваги.

Захищаючи гідність таких людей,  ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність − це не вирок. Ці люди можуть бути і стають повноцінними і високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, у тому числі й абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Тож хочеться побажати вам сил, здоров’я, успіху, витримки, мужності, оптимізму і можливості втілити ваші плани та задуми.


Наталія ДАВИДЧАК, начальник Трускавецького відділення

Социальные комментарии Cackle