11.10.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Андрій Кульчинський боїться громадських слухань щодо формату Трускавецької ОТГ

Андрій Кульчинський боїться громадських слухань щодо формату Трускавецької ОТГ

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський відхилив петицію з вимогою провести громадські слухання стосовно формування об’єднаної територіальної громади з центром у Трускавці.

Таке звернення подав на розгляд Трускавецької міської ради Андрій Пфайфер. Трускавчанин акцентував увагу на тому, що формат ОТГ «Трускавець-Станиля-Модричі» був затверджений Кабінетом Міністрів України у 2015 році.

Натомість трускавецький мер лобіює долучення до Трускавця окрім цих сільських рад ще й села Уличне, Доброгостів й Орів. За словами Андрія Кульчинського, це дасть потужний поштовх для розвитку територій. Однак жодних цифр на підтвердження своїх слів трускавецький мер не оприлюднив! Проігнорував Андрій Кульчинський і неодноразові пропозиції громадських організацій стосовно публічного обговорення з трускавчанами  формату самодостатньої трускавецької  громади.

У петиції Андрія Пфайфера містилися вимоги: провести громадські слухання щодо Перспективного плану створення Трускавецької ОТГ; за результатами слухань звернутися в ЛОДА щодо того формату об’єднаної громади, який підтримають трускавчани.

Однак Андрій Кульчинський реєстрацію петиції заборонив, тим самим продемонструвавши, що боїться відкритого спілкування з трускавчанами. Окрім цього й зневажає їх. Бо є доволі частим гостем на зустрічам з мешканцями Орова, Уличного, Доброгостова. А громаду міста-курорту– ігнорує!

У відмові щодо петиції Андрій Кульчинський посилається на рішення сесії 2016 року, у якому трускавецькі депутати звернулися до Львівської облради й ЛОДА з підтримкою «Великого Трускавця».

Як відомо, проект рішення сесії з цього питання не готувався, на депутатських комісіях не обговорювався, до порядку денного не вносився. Але на усну пропозицію Кульчинського це звернення було проголосоване.

За що ж в такому разі проголосували депутати? Не за документ про «Великий Трускавець» - за фількіну грамоту! Її підтримали: Василь Вовчанський, Іван Герльовський, Зоряна Домбровська, Іванна Кенц-Березюк, Олег Карпин, Михайло Малащак, Мирослав Мицько, Юрій Наконечний, Ігор Стасик, Руслан Пристай, Олена Савченко, Віра Сазонова, Анатолій Стародуб, Андрій Степаненко, Василь Тимчишак, Руслан Цехмейстер, секретар ради Наталя Пономаренко та трускавецький мер Андрій Кульчинський.

Чи готові ці представники трускавецької влади нести відповідальність за таке рішення? Адже план об’єднаної громади, нав’язуваний Трускавцю, є аферою! У ньому не дотримано вимог, які містяться у Методиці формування спроможних територіальних громад. Скажімо, відстань між населеними пунктами ОТГ не повинна перевищувати 25 км дорогою з твердим покриттям. До Орова такого сполучення не має.

В опитуванні, яке тиждень тому провели «Джерела Трускавця», ні депутати, ні пан Кульчинський не володіли цифрами стосовно спільного бюджету майбутньої територіальної громади, видатків на утримання бюджетних установ, розрахунків щодо спроможності ОТГ «Великий Трускавець».


У приватній розмові трускавецький мер повідомив, що дослухатися йому до громади нема потреби. Адже за нього проголосували 4 тисячі трускавчан, що, на його переконання, дає йому сьогодні право ухвалювати рішення на власний розсуд.

Складається враження, що лобіюючи формат «Великого Трускавця» Андрій Кульчинський переслідує особисті інтереси. Очевидно, він покладає надії, що мешканці сіл, яким він обіцяє «золоті гори» коштом трускавецьких платників податків, проголосують за нього. Бо сподіватися на підтримку трускавчан не доводиться – за 4 роки каденції Кульчинського місто неабияк втратило! Маючи рекордні надходження до бюджету Андрій Кульчинський та його команда не вирішили жодного стратегічного питання: у бюджеті котрий рік поспіль не знаходиться коштів для реконструкції курортного парку, водоканал заборгував понад 12 млн, нагірна частина курорту через закриття бювету перетворена у зону відчуження, а центральна – забудовується багатоповерхівками! Жодного інвестора за період каденції Кульчинського Трускавець не привабив, міська рада не володіє управлінським ресурсом і місто щороку пасе задніх в обласному конкурсі мікропроектів. Перелік можна продовжити…

Очевидно, що з таким «багажем» Трускавець не може стати локомотивом для успішного розвитку інших територій. А населення новоствореної громади збільшиться на 10 тис, сільські ж ради додадуть до загального бюджету лише 5-10% надходжень. Тобто Трускавець по-добросусідські ділитиметься з селами своїми доходами, аби досягти так званого вирівнювання – обрахунку надходжень на одного мешканця об’єднаної громади.

Чи готові трускавчани віддавати для розвитку інших територій ресурс, який нині заробляє місто? Хто запитав у підприємців міста-курорту, чи згідні вони, аби частину сплачуваних ними податків, скеровували не на потреби Трускавця? Чому Трускавець має взяти на себе невластиві йому функції й вирішувати проблеми територій, які держава вирішити не спромоглася?

Ці запитання наразі залишаються без відповідей. Тому є пропозиція до трускавчан – самим організувати громадські слухання щодо перспектив об’єднання. Адже впровадження децентралізації лежить на плечах місцевих громад, і саме громади мають приймати рішення, як діяти.Сьогодні для Трускавця найбільш вигідним планом розвитку є Генеральний план, затверджений у 2011 році. Тому логічно було б стартувати зі створення ОТГ разом зі Станилею й Модричами. А згодом – якщо така пропозиція не втратить актуальності – долучити й інші населені пункти за наявності розрахунків фінансової спроможності такого формату.

Ольга КУЦ

47-відповідь-на-петицію-ОТГ.jpg

Социальные комментарии Cackle