17.04.2019 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

Вчителювала та писала вірші! У Трускавці вшанують поетесу Уляну Кравченко

Вчителювала та писала вірші! У Трускавці вшанують поетесу Уляну Кравченко

18 квітня виповнюється 159 років із дня народження української поетеси та активної громадської діячки Уляни Кравченко. Більше 20 років Уляна Кравченко присвятила Дрогобиччині, бо тут вчителювала. Відомо, що з 1900 по 1904 рік  Кравченко працювала в Трускавці.

Уродженка Миколаєва Уляна Кравченко закінчила Львівську учительську семінарію і першим її робочим місцем була школа в с. Бібрка. Там вона почала писати й свої перші поезії і прозові твори. В Бібрку до Кравченко неодноразово приїздить і  її кумир Іван Франко. Тож не дивно, що творчість поетеси просякнута впливом Великого Каменяра. Вірш "Згадай мене, милий" був першим  надрукованим  в журналі з подачі  Івана Франка. Тоді це було великою подією для жінки. Згодом з’явилася на світ й перша поетична збірка "Primavera", яка принесла їй шалену популярність.

Наслідування ідей Івана Франка не минулося даром для Уляни Кравченко. Їй відмовляли в праці в школах міст і вона була вимушена працювати в сільських, приміщення яких не завжди були пристосовані до процесу навчання.

На жаль, будівля школи у  Трускавці, де працювала Уляна Кравченко, не збереглася до наших днів і немає пам'ятних табличок, де саме в курортному місті вона проживала. Хіба що Олекса Пристай згадує її прізвище як вчительки в своїй книзі "З Трускавця в країну хмародерів". Але є вірші, написані Кравченко в Трускавці і датовані 1898 роком. Це означає, що вона тут проживала і, напевно, народила донечку (мала загалом 3-х  дітей).

Окрім Трускавця Уляна Кравченко вчителювала у селі Солець. Саме в цьому мальовничому куточку Прикарпаття,  починаючи з 1880 до 1920 років , щоправда з періодичними перервами,  поетеса жила та працювала. Донині збереглася і будівля школи, у якій Кравченко вчителювала та мешкала зі своєю сім’єю. Тут і сьогодні навчають дітей.

За  спогадами  учня Сільця  Євстахія Мінчана, надрукованими в одному з номерів українського  щоденника "Свобода",  що вийшов в США -  будинок  школи  в той час бувгарний,  із  великим  входовим  ґан­ком  для  дітвори.  Всередині  були три  великі  кімнати   для   навчання  -  школа  була  З-х класова  та   одночасно служила помешканням  для  її управителя. У Сільці Уляну Кравченко любили та поважали. Вона була лагідної вдачі , усім служила своєю порадою .  

Небайдужа вчителька  завжди   переконувала  людей,  що  треба  посилати здібніших  дітей  дальше  до  школи – до великих міст. Не всі господарі   були в захваті від такої ідеї  – оскільки хотіли  мати в  дітях  поміч  при  господарці.  Але  Кравченко теж не здавалася - безкорисно вчила старшу  молодь  по полудні,  щоб  вона  могла  перейти до  вищої  школи  в  місті.  Таким  чином   багато  молоді  з  Сільця  таки закінчили   середні  й  вищі  школи. 

На спомин про невтомного і не байдужого педагога тих часів Уляну Кравченко  - сьогодні у Сільці в школі, де так ревно вчителювала поетеса, створили куток її пам’яті.

Більше про Уляну Кравченко, її особисті творчі амбіції та переживання трускавчани та гості міста матимуть можливість дізнатися, завітавши на вечір-конференцію « Нічия Я!». Захід відбудеться у Трускавці сьогодні, 17 квітня, о 16.00 в Релігійно-просвітницькому центрі отця Валюха. Організатори: Державний історико-культурний заповідник "Нагуєвичі" та ГО « Перехресні стежки». Модератори заходу Анна Литвин й Галина Шиманська. Тож не втратьте можливості доторкнутися до вартісного!

Наталя Зелена 


Социальные комментарии Cackle