04.02.2021 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

Українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими

Українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект, яким дозволяється використання цифрових паспортів нарівні з паперовими.

Про це повідомили на сайті Уряду. 

Мінцифри будує цифрову державу, яка перетворює державу на зручний сервіс для людей. Україна — одна з перших країн у світі, яка у квітні минулого року запустила цифрові паспорти у мобільному застосунку Дія.

ID-картками сьогодні можуть користуватися приблизно 5 млн українців, а закордонним паспортом у смартфоні — до 16 млн.

"Законопроект про цифрові паспорти прийнято в першому читанні. Нарешті. Надважливий етап у побудові цифрової держави та входженні у режим без паперів. Українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими. Варіантів "не прийняти Дію" більше не буде", - зазначив Віце-прем’єр-міністр України - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

До цього користування паспортами в Дії регулювалося постановою Кабінету Міністрів. Прийняття цього законопроекту підвищує статус використання е-паспортів на юридичному рівні.

"Законопроект №4355 відображає результати експериментального проекту щодо використання цифрових паспортів у мобільному застосунку Дія. Прийняття законопроекту — це перший крок до запровадження безпаперового режиму в Україні, адже паспорт є основним документом під час отримання послуг. Використання е-паспортів значно спростить життя громадянам та дасть старт масштабній цифровізації бізнесу та держави", - пояснив голова Комітету цифрової трансформації Михайло Крячко.  

Цифрові паспорти буде можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Також схвалений законопроект визначає термінологію, зокрема застосування е-паспортів.

Социальные комментарии Cackle