15.07.2019 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

У лісі поблизу Трускавця влаштували нелегальні кар’єри

У лісі поблизу Трускавця влаштували нелегальні кар’єри

У Доброгостівському лісництві поблизу Трускавця, окрім рубки дерев, влаштували справжній видобуток каменю. П'ять котлованів зі слідами роботи важкої техніки виявив мисливствознавець Дрогобицького лісгоспу. Він підозрює у нелегальному видобутку місцевих лісників. Поліція вже встигла провести розслідування та закрити справу через відсутність ознак злочину. Та активіст через суд домігся нового розслідування. Про це пише Zaxid.net

 

Василь Дмитришин впродовж багатьох років не дає спокою браконьєрам на території Дрогобицького лісгоспу. Минулоріч головний мисливствознавець виявив поблизу лісової дороги кар'єри. Загалом у лісі п’ять котлованів. Тут масштабно видобували породу, схожу на фліш.

«В державному лісовому фонді ми бачимо кар'єри, тобто видобуток гравію чи цієї породи не має нічого до лісового господарства, це просто варварство і збиті мільйони», ‒ розповідає працівник Дрогобицького лісгоспу Василь Дмитришин.

Глибина кар'єрів свідчить, що з надр видобули та вивезли не одну сотню вантажівок породи. Це все відбувається на території державних лісів Доброгостівського лісництва Дрогобицького лісгоспу ‒ зоні, де важко не натрапити на працівників лісу. «Напевно, кілометрів чотири вгору ідуть рубки, тобто попри ці кар’єри кожен день їхали і бачили. Тут не було лопатою накопано, а працювала велика техніка, яка довбала скалу», ‒ продовжує працівник Дрогобицького лісгоспу Василь Дмитришин.

Мисливствознавець звернувся до поліції і там відкрили кримінальне провадження за статтею 240 ч. 2 (про порушення правил охорони надр). Окрім вкраденої породи та вирубаних під кар'єр дерев, котловани можуть обвалити дорогу.

«Чи ріс тут ліс? Прошу звернути увагу: ось полишалися пеньки і стаття 240 каже, якщо є небезпека для людини, ми бачимо дорогу і поблизу кар’єр. Їде людина, і вона йде в обрив», ‒ демонструє наслідки копанок працівник Дрогобицького лісгоспу Василь Дмитришин.

Та за кілька місяців слідчий закрив справу. Мовляв, невідомо, чи видобута порода належить до корисних копалин. Та й хто це робив ‒ знайти не вдалося. А значить і складу злочину тут нема. Та Василь Дмитришин впевнений: схему видобутку організували саме лісники.

«Перший є лісничий, який дав вказівку, другий ‒ виконавець, майстер лісу, який вивозив, і лісник, який буцімто просто хворів у цей період», ‒ каже працівник Дрогобицького лісгоспу Василь Дмитришин. У Доброгостівському лісництві керівника на місці не виявилось, заступниця ж розмови про кар'єри відверто уникла.

У Дрогобицькому лісгоспі кажуть, що своїх підлеглих перевіряли, та вірять їм на слово.

«Ми теж розслідували, взяли пояснення, вони сказали що ті копанки минулих років, тобто вони не знають, звідки вони взялись», ‒ повідомив головний лісничий Дрогобицького лісгоспу Василь Кінаш.

Василь Дмитришин оскаржив постанову про закриття справи. Адже слідчий не допитав усіх учасників кримінального провадження і не ініціював судової експертизи, аби визначити, що ж саме вкрали із лісу. Суд зобов’язав поліцію негайно відновити розслідування. 

Социальные комментарии Cackle