01.02.2021 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

У Бориславі відкрили аптеку-музей Йогана Зега

У Бориславі відкрили аптеку-музей Йогана Зега

27 січня, у Бориславському міському парку культури і відпочинку урочисто відкрили аптеку-музей всесвітньо відомого винахідника нафтової промисловості Йогана Зега.

Подію відвідала керівниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака, інформує ЛОДА.

«Борислав вважають нафтовою столицею Галичини. Тут розташоване одне з найбільших родовищ озокериту, зрозуміліше гірського парафіну. Цей нафтопохідний продукт має лікувальні властивості, - зазначила очільниця управління. Численні туристичні групи та індивідуальні туристи приїжджають до Борислава подивитись на символи нафтової промисловості - верстати-гойдалки, розташовані на території міста. А от музею, присвяченого лікувальним властивостям нафтопродуктів, для формування ще більш наповнених туристичних програм, дуже бракувало. Відтак аптека-музей буде цікавою як для цільових туристів, так і тих хто відпочиває на сусідніх курортах та має можливість вивчати навколишні території».

Проект реалізовувався у 2 етапи. У 2019 році облаштовували санітарне очищення та благоустрій земельної ділянки, виконували будівельні роботи.  У 2020 році відбувалось наповнення музейними експозиціями аптеки-музею. 

Кошторис склав понад пів мільйона гривень.

Проект «Встановлення аптеки-музею світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега» виграв грант на Конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад, який проводила Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

«У Бориславі кажуть «все почалося з нафти», але на жаль, багато українців не достатньо знає про багату нафтовидобувну історію цього міста. Ми тішимось, що Асоціація має можливість підтримувати ідеї, які відкривають історичні та культурні особливості нашого краю та створюють нові туристичні магніти, такі як зокрема аптека-музей Йогана Зега. Для нас проєкт став особливим, адже ми слідкували за створенням музею з нуля: від встановлення приміщення до наповнення його експонатами. А сьогодні ми бачимо результат перемоги у двох конкурсних наборах у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад – повноцінний, функціонуючий сучасний музей. Віримо, що ця локація стане однією із улюблених для туристів, що знайомляться з Бориславом», - прокоментувала Галина Литвин, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

У межах транскордонного співробітництва у Бориславі вже реалізовувались проекти «Нафтова колиска Європи: забута історія Польщі та України» , «Нафтова спадщина діяльності Ігнатія Лукасевича».

Довідково.

Йоган (Ян) Зег – львівський фармацевт, аптекар, винахідник гасу, засновник промислової нафтопереробки в Галичині. Свого часу зі Львова переїхав до Борислава, де відкрив аптеку і займався нафтопереробкою. У аптеці-музеї Йогана Зега екскурсії відбуваються за попереднім записом. Контактні номерами телефонів: 050 5591164, 098 7292839.

Социальные комментарии Cackle