14.11.2019 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

Сусіди ремонтують – Трускавець пасе задніх! У курортному місті не реалізовано жодного масштабного проекту

Сусіди ремонтують – Трускавець пасе задніх! У курортному місті не реалізовано жодного масштабного проекту

У Дрогобичі на стадії оновлення та кардинальних змін центральна площа міста. Три роки тому чиновники міста Котермака поставили собі амбітні цілі - капітально відремонтувати її: замінити старі мережі, вистелити якісною та дорогою гранітною бруківкою, посадити декоративні дерева та облаштувати фонтан.

Станом на листопад місяць роботи на площі Ринок виконані на 70%. Сукупна кошторисна вартість капітальної реконструкції площі становить 29 млн грн, 90% цієї суми платить держава, кошти йдуть із Державного фонду регіонального розвитку. Свого часу поданий містом проект на ремонт площі став переможцем конкурсу на спів фінансування з ДФРР. Тож уже третій рік поспіль з державної казни фінанси частинами надходять у Дрогобич, 10% до загальної суми виділяє міська рада. 

00.jpg

У підсумку виконаних робіт на дрогобичан чекає оновлена головна площа міста із новенькою бруківкою, ліхтарями та невеликим фонтаном. Таким змінам Дрогобича можна приємно позаздрити, тим паче на всі ці масштабні роботи місто витратило з бюджету незначні кошти, їх в основному профінансувала держава.

Що ж маємо у Трускавці? 

Жодного такого масштабного проекту трускавецькі очільники реалізувати не спромоглися! Хоча й надходження до бюджету розвитку Трускавця за останні чотири роки зросли вдесятеро, склавши 150 млн грн – міська влада не вирішила стратегічних завдань. Місто-курорт не забезпечене якісним водопостачанням, промоція міста неефективна – Трускавець відсутній у медійному просторі, курортний парк потребує реконструкції, головна площа міста – майдан Незалежності – справляє жалюгідне враження. 

IMG_20191114_130939.jpg

Більше того, головний майдан оздоровниці змінився до невпізнання: тут торгують на кожному кроці, виросло чимало яток та лунає гучна реклама із величезних моніторів. Краси та естетики таке торговище місту-курорту не додає, а тим паче впадає негативно в очі відпочивальників. 

У курортному парку ремонтні роботи тривають вже не перший рік, однак гордість міста, колись розкішна «Адамівка», сьогодні має непривабливий вигляд. На це скаржаться відпочивальники у соцмережах, трускавчани також хотіли б, щоб чи не єдиний зелений острівець, який ще не втрачений, вабив затишком та комфортом.

Кошторисна вартість реконструкції парку становить понад 70 млн грн, однак з міського бюджету суми на її проведення виділяються незначні. А отримати фінансування з Державного фонду регіонального розвитку трускавецькі посадовці неспроможні – проект подавався до участі у конкурсах, однак жодного разу відібраний не був.

Вже не перший рік місто пасе задніх за результатами обласного конкурсу місцевих ініціатив. Через що Трускавець недоотримує  мільйонних інвестицій! Чого не скажеш про міста-сусіди! Так Дрогобич цього року матиме понад 6,3 млн грн з обласного бюджету завдяки перемозі 53 проектів, Борислав – 5,8 млн грн, а Трускавець - «копійки» - 520 тис  грн! А з Державного фонду регіонального розвитку Дрогобич цього року отримає понад 33,5 млн грн для реалізації чотирьох поданих проектів, які увійшли до переліку переможців! А Трускавець лише 7 млн для ремонту покрівлі у НВК «СЗШ№2- гімназія». 

Допоки Трускавець пастиме задніх у важливих проектах щодо додаткового фінансування робіт – місто самотужки не потягне вирішення низки наболілих проблем. Прикро, бо такою можливістю користуються сусіди, а от трускавецькі посадовці хіба руками розводять. Мовляв, не винні ми, нам грошей не дають…

Вікторія Утрин

IMG_20191114_131033_HDR.jpg

IMG_20191114_131219_HDR.jpg

IMG_20191114_131634.jpg

IMG_20191114_131645.jpg

IMG_20191114_131737.jpg

IMG_20191114_131830.jpg

IMG_20191114_131932.jpg

Социальные комментарии Cackle