25.03.2020 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

На Львівщині знайшли унікальну криївку УПА

На Львівщині знайшли унікальну криївку УПА

У лісі біля Миколаєва на Львівщині збереглася криївка повстанців. Вона дійшла до нас незмінною ще з повстанських часів. Місцеві краєзнавці стверджують, що в ній діяла друкарня УПА, пише любитель історії Андрій Риштун на своїй сторінці в соцмережі Facebook. 

Про це інформує Український інтерес.

Криївка витесана глибоко під землею в масиві пісковика. Вхід можливий через вертикальний отвір тільки з альпійським спорядженням. Всередині є п’ять кімнат, де можна стояти на повний зріст. Стіни та ніші цілі, наче щойно витесані. Також у кімнатах є вентиляційні отвори та заглиблення для збору води. А ще є колодязь й кілька виходів назовні.

На підлозі збереглися залишки дерев’яних бочок, шухляд, батарея від радіостанції та інструмент, яким довбали криївку.

упа4.jpg

“Складний доступ та глухе розташування вберегли криївку від спаплюження. А суцільний камінь – від руйнування. Зазвичай криївки будували в землі. Тому з часом вони зігнили й до наших днів мало що дійшло. А цю витесали в суцільній скелі. Тож нам пощастило мати справжній символ тієї епохи, ще й зовсім недалеко від Львова”, – повідомив Риштун.

За його словами, ця автентична криївка заслуговує стати відомою, адже є наочним прикладом, як у ті часи боролися з окупантами.

Зараз волонтери планують до неї промаркувати веломаршрут, облагородити і спростити вхід. А також закрити його решіткою, щоби хтось випадково не впав.

упа.jpg

упа1.jpg

упа2.jpg

упа3.jpg

упа6.jpg

упа7.jpg

Фото Андрія Риштуна

Социальные комментарии Cackle