25.03.2019 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

На Львівщині отримувачів субсидій все частіше судять за шахрайство

На Львівщині отримувачів субсидій все частіше судять за шахрайство

У Львівській області незаконних отримувачів субсидій дедалі частіше судять за шахрайство. Однак зазвичай звільняють від кримінальної відповідальності – у зв’язку з «дійовим каяттям» та після того, як обвинувачені повертають незаконно отримані субсидії в держбюджет.

Згідно з матеріалами, що містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень, з початку року місцеві загальні суди Львівської області ухвалили близько двох десятків судових рішень щодо обвинувальних актів, які стосуються  незаконного отримання субсидій.

Йдеться про обвинувальні акти у кримінальних провадженнях, які, як правило, були відкриті за ч. 1 ст. 190 КК України – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

Типова фабула цих справ така: звертаючись у відповідні органи (зокрема, в управління соціального захисту населення райдержадміністрацій) із заявами про призначення житлових субсидій, недобросовісні громадяни вказували завідомо неправдиві відомості про свій майновий стан, внаслідок чого їм виділялись кошти із державного бюджету.

Однак, як вбачається  із судових рішень (в основному це ухвали), у більшості випадків суди  звільняли обвинувачених від кримінальної відповідальності за  ч.1 ст.190 КК України (як правило,  у зв’язку із їхнім «дійовим каяттям», та  через закінченням строків давності). А кримінальні провадження щодо них закривали.

Одне з останніх таких рішень було ухвалено Залізничним райсудом Львова 14 березня 2019 року. Стосується воно обвинуваченого, якому було нараховано та виплачено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за період з 01.11.2017 по 30.04.2018 на загальну суму 6 478 гривень. Водночас, як було з’ясовано у суді, обвинувачений, звертаючись із заявою про призначення житлової субсидії, приховав інформацію про те, що 16.02.2017 набув право власності на автомобіль марки «Volkswagen Transporter», вартістю 7 000 доларів США (в перерахунку на українську валюту – 188 300 грн).

Ухвалюючи рішення про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям, Залізничний райсуд врахував також те, що звинувачений повністю відшкодував завдані державі збитки та що злочин, який йому було інкриміновано, є злочином невеликої тяжкості.


Джерело: westnews.info

Социальные комментарии Cackle