12.06.2020 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

Досвід сусідів: у моршинському бюветі вода платна вже 15 років

Досвід сусідів: у моршинському бюветі вода платна вже 15 років

Курорт Моршин теж переживав перехід від безкоштовної води до оплатної. Правда, це було вже років 15 тому. Одна з причин запровадження оплати – мінеральну лікувальну воду приймати безконтрольно не можна!

- Були негативні прецеденти, тому вирішили запровадити платню за воду і таким чином врегулювати її споживання, - розповів керівник моршинського бювету з більш, ніж 20 річним стажем пан Орест Михавків.

Власне видобутком, доставкою та відпуском моршинських мінеральних вод займається гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція, яка є підрозділом дочірнього підприємства «Санаторій «Моршинкурорт» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

Саме ця структура у 2016 році отримала ліцензію на видобування мінеральних вод Нинівського родовища. До складу підприємства входять 5 санаторіїв: «Дністер», «Лаванда», «Перлина Прикарпаття», «Черемош» та «Світанок», які мають можливість одночасно приймати на лікування та оздоровлення понад 1700 гостей, що становить 90% потужності всього курорту.

У бюветі міста-курорта Моршин доступні три види вод, але з різною концентрацією. Власне лікувальну мінеральну воду готують безпосередньо у бюветі з моршинської ропи, яку видобувають за 30 км від міста в Нинівському родовищі.

Моршинські води підходять для лікування захворювань кишково-шлункового тракту, печінки, підшлункової залози, жовчевого міхура та інших органів. Прийом води повинен бути строго регламентований і проводитися за певним режимом, включно з особливим дієтичним харчуванням під час лікування. Так само як і при прийомі нашої рідної «Нафтусі», пам’ятаєте?

У моршинському бюветі безпосередньо можна отримати консультацію лікаря, який припише кількість води та необхідну концентрацію. Там же люди оплачують та отримують чіповану картку з певною кількістю «ліжко- днів». Так, така система оплати – «ліжко-день», який дорівнює – увага! – 27 гривень. Багато? А ви уявіть витрати на видобуток, транспортування, роботу персоналу, заробітну плату…

Для відпочивальників санаторно-курортного комплексу «Моршинкурорт» вартість води включена у ціну путівки. Щодо мешканців міста, то для них було запроваджено чудесну систему. Трускавецькі керівники, беріть ручку і записуйте! Місцевою лікарнею було складено список людей, яким показано приймати моршинські мінеральні води. Міська рада список затвердила. Список вийшов аж… на 28 осіб. З них воду прийшло пити … аж двоє. І ці люди воду пили безкоштовно.

Нам було дуже цікаво, як же ж мешканці Моршину та гості курорту сприйняли запровадження плати? Каже пан Орест, що нормально. Спершу на вході стояли молодші медичні робітники і перевіряли курортні книжки. Так, дискомфортно трохи, але пережили. Згодом київська фірма «Джерело-Атоматика» встановила особливу систему відпуску мінеральних вод, яка успішно працює і до нині. «Найбільше нарікань за плату було від бабусь, які приймали у себе відпочивальників. Але й вони з часом відсіялися», - згадує пан Орест.

Під моршинським бюветом і по місту можна набрати безкоштовно воду – не лімітовано, хоч каністрами – це джерело №4 – ультра прісна вода, яка має легенький сечогінний ефект. Її додають, готуючи певну концентрацію, до моршинської лікувальної води, яку реалізовують в бюветі під наглядом лікарів. Наголошуємо, що на курорт Моршин їдуть власне за тією водою, що платна і що в бюветі!

Наталя КУЦІЙ

 

 

 

 

 

 

Социальные комментарии Cackle