15.01.2020 Дрогобич Розмір шрифту: [+] [-]

За чотири роки з бюджету Дрогобича дофінансували майже 97 мільйонів на зарплати медикам

За чотири роки з бюджету Дрогобича дофінансували майже 97 мільйонів на зарплати медикам

Впродовж 2016-2019 років з бюджету Дрогобича виділено 96, 9 млн грн на закриття боргу з виплати зарплат в галузі охорони здоров’я Дрогобича та Стебника. Так у 2016 році було додатково скеровано 25 9 млн грн, у 2017 році – 33,8 млн грн, у 2018 – 16,2 млн грн, у 2019 - 23,7 млн гривень.

Про це повідомила пресслужба Дрогобицької міськради з посиланням на фінансове управління.

У відділі охорони здоров’я Дрогобицької міської ради наголошують, що причиною дефіциту є недосконалий механізм розподілу міжбюджетних трансфертів за надані медичні послуги. Тому очікують, що з 1 квітня 2020 року держава продовжить реформу охорони здоров’я. Після цього кошти через Національну службу здоров’я України надходитимуть безпосередньо до медичних закладів вторинного рівня, де пацієнтам надавалися послуги.

Зараз кошти на мешканця спрямовують до бюджетів за місцем реєстрації (прописки) пацієнта. Органи місцевого самоврядування, своєю чергою, не зацікавлені повертати кошти іншим територіям, де надавались медпослуги їх мешканцям. Такому «небажанню» сприяє й Бюджетний кодекс, де у 93 статті не прописано, що районна чи міська рада зобов’язана укласти угоду на лікування своїх мешканців у закладах охорони здоров’я інших територій. Наразі законом передбачено, що місцеве самоврядування «може» укладати угоду, чим і користуються суміжні території.

За кошти, які щорічно виділяли на дофінансування дефіциту із зарплати медикам, можна було давно забезпечити належні умови перебування, харчування та лікування для мешканців Дрогобича у міських лікарнях, а зрештою, забезпечити необхідними засобами медичний персонал.

Через такі систематичні дофінансування галузі охорони здоров’я, громада міста Дрогобича втрачає можливість отримати якісні ремонти доріг, тротуарів, житлового фонду, — зазначає міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

- Ніхто не бажає знищувати галузь охорони здоров’я. Ми навпаки нарощуємо потенціал. За останні 4 роки ми інвестували понад 42 мільйони гривень у обладнання та 14,5 мільйонів гривень у ремонти закладів охорони здоров’я Дрогобича та Стебника. Департамент охорони здоров’я та департамент фінансів ОДА дають нам чіткі рекомендації, згідно з якими головні лікарі, які є керівниками комунальних некомерційних підприємств, зобов’язані привести штатну чисельність очолюваних установ до відповідних норм. Але ми сподіваємося, що другий етап реформи настане 1 квітня, і ситуація з фінансуванням на вторинній ланці буде вирішеною за рахунок Національної служби здоров’я України, коли кошти на пацієнтів не осідатимуть у місцевих бюджетах, а будуть спрямовані безпосередньо у заклади, де реально надається медична послуга пацієнтам. Зі свого боку ми продовжуватимемо інвестувати в обладнання, модернізувати заклади охорони здоров’я, щоб наші пацієнти отримували якісні послуги, щоб Дрогобич, який був і є, надалі залишався центром надання якісної медичної допомоги, — прокоментував ситуацію міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

До 1 квітня поточного року ситуація залишатиметься напруженою. Адже фінансування медицини, зокрема дефіцит заробітної плати, є не лише проблемою міста Дрогобича, а й в Україні загалом.

Медицина-пацієнти.jpg

Залишається тільки знайти відповіді на декілька питань: 

Чому, коли громада міста Дрогобича повністю розраховується за своїх пацієнтів з медичними закладами і додатково виділяє кошти на погашення дефіциту зарплати, пікети і перекриття доріг відбувається у Дрогобичі, а не перед тими адміністраціями, які систематично боргують кошти? 

Чому самі ж працівники галузі охорони не оцінюють модернізацію, приміщень, адже за 4 останні роки у ремонти закладів охорони здоров’я Дрогобича та Стебника інвестовано 14,5 млн грн, а понад 42 млн грн інвестовано у обладнання? 

Чи не повториться ситуація з демонстраціями у період з 1 січня по 1 квітня 2020 року, допоки не вступить в дію другий етап реформи, який декларує Міністерство охорони здоров’я? І, якщо це повториться, то кому це буде вигідно, адже невдовзі грядуть чергові місцеві вибори? 

Відповіді на ці питання є очевидними і це повинна розуміти не лише громада Дрогобича, а й району. Адже статистика показує скільки і звідки пацієнтів отримують послуги у медзакладах Дрогобича та Стебника. Також потрібно розуміти, що неминучим буде процес утворення об’єднаної територіальної громади, коли міста Дрогобича, Стебник та довколишні села об’єднаються і матимуть єдиний спільний медичний простір. Тому у 2020 році будь-які «гарячі» дії є недоречними. Популістські гасла аж ніяк не проведуть якісних реформ. У цих процесах першість - за фахівцями, експертами та обґрунтованими розрахунками, - наголошують у Дрогобицькій міські раді.

Социальные комментарии Cackle