29.01.2020 Дрогобич Розмір шрифту: [+] [-]

Подарунок місту! Дрогобицьку синагогу віднедавна можна відвідати з будь-якої точки світу через віртуальний 3Dтур

Подарунок місту! Дрогобицьку синагогу віднедавна можна відвідати з будь-якої точки світу через віртуальний 3Dтур

Одна з найбільших у Східній Європі синагог, що у Дрогобичі, віднедавна доступна он-лайн: її можна відвідати за допомогою 3Dтуру.

Після довгих років занепаду та руйнування у 2018 році дрогобицьку синагогу капітально відреставрували – вона ожила та стала доступна для екскурсій. Однак, як розповідає керівник туристично інформаційного центру міста Котермака Ігор Чава, пам’ятка не завжди є відчинена – тому не всі охочі мають змогу потрапити на оглядини сакральної святині. Віднедавна ж, щоб побачити синагогу потрібно зовсім не багато – один клік і ви потрапите в 3D-візуалізацію пам’яткою.

Віртуальний тур вже виклали в мережу. Клопітку працю здійснив небайдужий дрогобичанин Олег Роїк, який представляє компанію 3DProstir. Він і запропонували зробити візуалізацію синагоги.

- Хлопці здійснили колосальний об’єм робіт, оцифрували близько 900 м синагоги і зробили 3Dтур. Тепер кожен бажаючий із будь -якої точки світу має можливість віртуально побувати у нашій пам’ятці та оглянути її. Це привертає увагу до сакральних надбань Дрогобича, яких чимало, і до нашого міста зокрема, - наголошує Ігор Чава.

Великий об’єм роботи із візуалізації 3Dтуру синагоги дрогобичанин Олег Роїк зробив абсолютно безкоштовно. Вартість робіт мала б становити близько 8 тисяч гривень.

Та свідомий дрогобичанин коштів за свою працю не брав, таким чином здійснивши щедрий дарунок місту, який сприятиме його промоції.

- Ми працюємо (компанію 3DProstir) у всьому світі і нещодавно вийшли на український ринок. На Львівщині це перший об’єкт, який ми відсканували. Я сам з Дрогобича і знаю, що синагога є цінною пам’яткою архітектури. Тому це такий внесок в розвиток туризму міста, — розповів Олег Роїк.

За словами керівника ТІЦ Ігоря Чави, було б не погано, якби в Дрогобичі знайшлися меценати та посприяли розробленню нових 3Dтурів сакральних памяток міста – скажімо, церкви Чесного Хреста.

Додамо, дрогобицька синагога збудована у 1842-1865 роках у стилі віденської сецесії. Під час Другої світової війни використовувалась як конюшня, а пізніше – як склад та крамниця. У 90-і роки занедбану синагогу повернули єврейській громаді. Реконструкція пам'ятки тривала з 2013 року за кошти меценатів. У червні 2018 року її відкрилиДля туристів у синагозі також проводять екскурсії.

 

Наталя Зелена

Социальные комментарии Cackle