12.02.2019 Дрогобич Розмір шрифту: [+] [-]

“Мажорні” закупівлі. Які фірми пов’язані з дрогобицькими депутатами вигравали в публічних закупівлях.

“Мажорні” закупівлі. Які фірми пов’язані з дрогобицькими депутатами вигравали в публічних закупівлях.

Експерти Антикорупційного штабу в рамках проекту “Приховані інтереси” дослідили компанії, наближені до депутатів та членів виконкому Дрогобицької міської ради.

Як показує практика в кожному місті є принаймні декілька компаній, які належать депутатам та не гребують участю в публічних закупівлях. Дрогобич не став виключенням в цьому випадку, хоча з 36 депутатів та 14 членів виконкому у публічних закупівлях брали участь лише 6 осіб зі своїми пов’язаними фірмами, зокрема п'ятеро депутатів та один член виконкому.

Антикорупційний штаб перевірив усі закупівлі з 2016 по кінець 2018 року, які є в системі Prozorro, на предмет участі в них компаній пов'язаних з депутатами. Розглянемо найбільших переможців публічних закупівель, які мають зв'язок з дрогобицькими можновладцями та отримували більше 100 тис грн на публічних закупівлях.

На четвертій сходинці опинилось приватне підприємство “Карпати-Будінвестсервіс”, засновником і керівником якого є депутат від Самопомочі Сергій Оленич. Цей депутат відомий тим, що до походу на вибори в міську раду, очолював Дрогобицький осередок “Молодих Регіонів” і активно агітував за Віктора Януковича на тодішніх президентських виборах.

В 2017 році компанія “Карпати-Будінвестсервіс” активно перемагала на тендерах департаменту міського господарства Дрогобицької міської ради, сумарно вигравши державних закупівель на 638 тис грн. В 2018 році ця ж компанія перемогла в аукціоні на 236 тис грн та уклала договір з відділом освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради, на капітальний ремонт покрівлі даху місцевої школи №14. Загалом, компанія, що пов’язана з депутатом Оленичем виграла тендерів на суму 874 тис гривень.

На третьому місці розташувалась депутатка Олена Жуковська, яка представляє фракцію “Укроп” у міській раді і є заступницею генерального директора найстарішого нафтопереробного підприємства в Україні - Нафтопереробного комплексу “Галичина” в якому більшою часткою акцій володіють іноземні компанії, що пов’язані з групою “Приват”. Нафтопереробний комплекс «Галичина» за останні три роки виграв тендерівна суму понад 800 тис грн.

Другим за сумою виграних тендерів став Роман Войтків, член виконкому ДМР і керівник ТОВ “Разом”, яке за 3 роки виграло державних закупівель на 1.7 млн гривень. Ця компанія займається ремонтом та постачанням запчастин до автотранспортних засобів. Найбільшими закупівлями, в яких вигравало це підприємство, є закупівлі комунального підприємства Дрогобичтеплоенерго на 600 та 150 тисяч гривень відповідно. Цікаво те, що в 2017 році виконавчий комітет ДМР оголосив 2 тендери на поточне обслуговування та ремонт авто та автозапчастин загалом на 50 тис грн. Перемогу в цих закупівлях отримала компанія, якою керує Роман Войтків. Тобто виконком закупив товари у фірми одного з членів виконкому, що може свідчити про потенційний конфлікт інтересів у пана Войтківа.

І на першому місці опинився депутат Віктор Тюска та його компанія з промовистою назвою “Мажор”, яка з 2016 року виграла 11.2 мільйонів гривень з 14.7 млн грн, тобто 76.3% всіх тендерів де вигравали компанії, що пов’язані з депутатами і членами дрогобицького виконкому. Також слід вказати, що ще одним власником МКП “Мажор” є колишній депутат Бориславської міської ради Олександр Зварич. Ця компанія вже неодноразово потрапляла на сторінки інтернет-видань в тому числі і до повноцінного впровадження системи публічних закупівель Prozorro. Так, у 2015 році Львівське обласне територіальне управління АМКУ зафіксувало спотворення результатів закупівлі 2014 року і наклало на підприємство штраф. Проте, це не зупинило власників компанії і вони продовжили брати участь та перемагати на публічних закупівлях. Замовником найбільших закупівель, отриманих “Мажором” після 2016 року, була та сама Східницька селищна рада. Саме на маніпуляціях із закупівлями Східницької селищної ради в 2015 році була спіймана та оштрафована компанія.

Навіть в найбільш прозорих та прогресивних містах України є можновладці, які заробляють на бюджетних коштах. Більше того, за компаніями деяких з них вже не один рік тягнеться шлейф маніпуляцій на публічних торгах.

Нагадуємо, що за допомогою інструменту “Приховані інтереси” від Антикорупційного штабу можна легко провести власне журналістське розслідування, щодо конфлікту інтересів, а також ділових зв’язків, які стосуються депутатів міських рад та депутатів Верховної Ради.

Социальные комментарии Cackle