15.07.2019 Дрогобич Розмір шрифту: [+] [-]

Кришталево чиста! «Дрогобичводоканал» цілодобово забезпечує споживачів питною водою з крану

Кришталево чиста! «Дрогобичводоканал» цілодобово забезпечує споживачів питною водою з крану

Висока якість води з Гірнянського та Урізького водозаборів не потребує особливого підтвердження. Дрогобичани споживають воду, добуту з підземних джерел річок Стрий та Бистриця, що дає право називати цю воду джерельною. Завдяки природній фільтрації гірнянська та урізька вода не потребує додаткового очищення. Вона проходить через природній фільтр – піщано-гравійну суміш. Для повної безпеки споживачів її лише знезаражують газоподібним хлором.

Щоденно лабораторія перевіряє воду у точках входу її до міста. Контроль ведеться за 36-ма хіміко-бактеріологічними показниками. За допомогою атестованої лабораторії у дрогобицькому водоканалі порівняли показники води на відповідність польськими, європейськими та світовим стандартам питної води. З’ясувалося, що питна вода дрогобицького водоканалу відповідає, а подекуди і з великим запасом вписується у жорсткі норми стандартів.

Про це повідомила речниця комунального підприємства «Дрогобичводоканал» Леся Ясюра.

Однак за декількома компонентами провести порівняльний аналіз не вдалося. Зокрема, вимога аналізу на електропровідність води не передбачена державним санітарним законодавством, тому в українських лабораторіях нема відповідного обладнання. Так само у нас не проводять аналізів на органічні речовини, зокрема хлороформ та інші. Ці показники досліджують лише у поверхневій воді, наша ж вода добута з підземних джерел.

Вимоги до моніторингу води на наявність у ній шкідливих для людського організму хімічних елементів в Україні - жорсткіші ніж в Європі. У них це не передбачається стандартами. Натомість у атестована лабораторія КП «Дрогобичводоканал»м постійно моніторить воду.

«Дрогобичводоканал» забезпечує якість води споживачам цілодобово. Безперервне водопостачання є гарантією, що внаслідок постійного тиску у системі вторинне забруднення в міських мережах з пошкоджених труб не потрапить у водопровідну мережу. Це суттєво знижує ризики забруднень порівняно з містами, в яких вода подається за розкладом.

– Ми погоджуємося, що стан наших мереж сьогодні не є найкращим, – каже начальник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала. – Тому і не заперечуємо ймовірність вторинних забруднень. За добу підприємство добуває та реалізовує 15 млн літрів води! При таких об’ємах постачання та зношеному обладнанні можливі аварійні ситуації. Ми, як підприємство, сьогодні націлені на зниження рівня поломок, забезпечення роботи системи без зупинок. Як показує порівняльний аналіз, нам вдається тримати позицію доброї питної води на рівні з польськими партнерами. Краківський водоканал сьогодні успішно реалізовує інформаційну кампанію «Питна вода з крану». Зрозуміло, що їм простіше переконати споживача у добрій якості води. Оскільки за останні 16 років цей водоканал за сприяння Європейського Союзу вклав у розвиток інфраструктури, зокрема і у заміну трубопроводів, один мільярд доларів. Хоча інвестиції в наше підприємство значно менші, ми забезпечуємо якість питної води на рівні світових, європейських та українських стандартів.

Теза «Питна вода просто з крану» в Дрогобичі є такою ж реальністю як в Кракові, Відні та інших містах Європи,- йдеться в інформації, оприлюдненій на офіційному сайті підприємства.

Социальные комментарии Cackle