03.01.2018 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Зміни до правил дорожнього руху України: швидкість обмежили, штрафи не змінились

Зміни до правил дорожнього руху України: швидкість обмежили, штрафи не змінились

В Україні з 1 січня 2018 року oбмежили швидкість руху автомобілів, але штpaфи за перевищення швидкості залишились незмінними. Відповідний законопроект – ще на розгляді профільного комітету Верховної Ради. Про це DW повідомив директор департаменту комунікації міністерства внутрішніх справ України (МВС) Артем Шевченко.

За його словами, з початку нового року набула чинності постанова уряду від 10 листопада 2017 року “Про внесення змін до Правил дорожнього руху”, відповідно до якої допустима швидкість руху в населених пунктах зменшилася з 60 до 50 кілометрів на годину. “Змінився один параметр – обмеження швидкості в населених пунктах, і все. Штрафи за перевищення швидкості залишилися такими, як і були”, – наголосив Артем Шевченко.

Шевченко зауважив, що урядовий законопроект про суттєве підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху, зокрема і порушення швидкісного режиму в населених пунктах, зараз лише знаходиться на розгляді профільного комітету Верховної Ради.

“Це ще законопроект, він ще не пройшов комітетські слухання. Там ми запропонували внести зміни до чотирьох законів, зокрема до Кодексу про адміністративні правопорушення, закону про Нацполіцію та інших”, – наголосив речник МВС.

Штрафи не змінились

Відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення станом на початок 2018 року за перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 кілометрів на годину накладається штраф 255 гривень. За перевищення швидкості більш як на 50 кілометрів на годину – штраф складає 510 гривень. Якщо ж ці порушення спричинили створення аварійної обстановки, то шраф підвищується до 680 гривень.

Раніше відомство на засідання Кабміну презентувало концепцію посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху в Україні. Зокрема, там пропонується за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більше ніж на 50 кілометрів на годину встановити штраф 3400 гривень. Таку ж саму суму штрафу пропонується встановити за залишення місця ДТП та передбачити можливість позбавляти за це винуватця права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

Також у двадцять разів пропонується збільшити розмір штрафу за управління транспортом без права керування – він становитиме 10 200 гривень, а за повторне порушення – 40 800 гривень. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне вчинення цього порушення протягом року – 40 800 гривень.

В урядовому законопроекті також ідеться про запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Натомість анонсовані раніше зміни до порядку видачі посвідчення водія вже набули чинності 1 січня 2018 року.

“Строк дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки. Наступне, якщо особа не вчинила три або більше адмінправопорушень у сфері безпеки руху, видаватиметься на 30 років. В іншому випадку особа буде змушена повторно складати іспити на знання правил”, – додав Артем Шевченко.

Социальные комментарии Cackle