01.04.2018 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Вербна неділя-2018: що не можна робити в цей день

Вербна неділя-2018: що не можна робити в цей день

Сьогодні, 1 квітня християни східного обряду в Україні святкують Вербну неділю.

"Обозреватель" розповість про історію цього свята, його традиції, а також про те, що рекомендується і не рекомендується робити в цей день.

Історія свята

В церкві Вербну неділю називають інакше - Вхід Господній в Єрусалим. День пов'язаний з євангельською подією: Ісус Христос урочисто в'їжджає в місто, в якому через кілька днів буде схоплений, засуджений і розіп'ятий, а ще через три дні - воскресне.

Ще одна назва свята - Пальмова неділя. До речі, саме так його називають в Європі. Згідно з Євангелієм, люди, які вітали Ісуса, встеляли його шлях саме пальмовими гілками. Оскільки в наших широтах в пасхальний час починає розпускатися верба, саме вона стала символом цієї події.

Історія з в'їздом Ісуса в Єрусалим описана у всіх чотирьох канонічних Євангеліях. Так, в 21 розділі Євангелія від Матвія розповідається про те, що, перш ніж в'їхати в місто, Христос попросив своїх учнів привести йому "ослицю й віслюка" - "і Він сів на них".

Коли Ісус наближався до міста, "безліч народу стелили одежу свою по дорозі, інші ж різали гілки з дерев і стелили дорогою; народ же викрикував: Осанна Синові Давида! Благословенний, хто йде в ім'я Господнє! Осанна в вишніх!"


Відразу за цією подією було знамените вигнання торговців із храму, зцілення "сліпих і кульгавих" і перші гострі суперечки з книжниками та фарисеями. Ми всі знаємо, чим закінчилася ця історія.

Що не можна робити в цей день

- Як і в будь-яке велике церковне свято, у Вербну неділю рекомендується утриматися від важкої домашньої роботи, від побутових турбот, в тому числі від прання, прибирання, будівельних робіт, шиття тощо.

- Не рекомендується відзначати свято в галасливій компанії, з розвагами і з алкоголем - допускається лише невелике, суто символічне, вживання вина.

- Церква не рекомендує вживати в їжу продукти тваринного походження. Допускається риба.

- Бажано по можливості не генерувати негативні думки і емоції.

Що потрібно робити в цей день

- Побувати на службі в церкві, помолитися, освятити вербу, присвятити час роздумам над подіями останніх днів земного життя Ісуса Христа.

- Провести час з рідними і близькими.

- Освячені гілки верби слід зберігати в будинку цілий рік - до наступної Вербної неділі.

Традиції

В Україні у Вербну неділю прийнято несильно бити один одного освяченою вербою зі словами: "Не я б'ю, верба б'є!" Вважається, що ця проста дія забезпечує людині здоров'я і благополуччя.

У деяких регіонах також прийнято з'їдати 9 вербових бруньок - з тією ж метою оздоровлення.


Прикмети

За старих часів вірили, що:

- Освячена верба служить оберегом дому та навіть здатна зупинити град, зливи і інші екстремальні погодні явища. Крім того, це сильний цілющий оберіг.

- Якщо на Вербну неділю немає заморозків, це може вказувати на те, що в поточному році буде хороший врожай фруктів.

- Якщо погода видалася сонячною і безвітряної, літо буде теплим.

- Якщо у Вербну неділю подумки покликати кохану людину, зустріч відбудеться швидше.

Социальные комментарии Cackle