19.09.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

В Україні оголошено спалах кору. На Львівщині зафіксовано 54 випадки

В Україні оголошено спалах кору. На Львівщині зафіксовано 54 випадки

На сьогоднішній день на Львівщині спостерігається негативна тенденція щодо вакцинації населення проти імунокерованих інфекцій та зростання кількості захворювань, які можна попередити, зробивши профілактичні щеплення. Зокрема, зараз в Україні оголошено спалах кору. Є понад 1000 випадків захворювання у 15 адміністративних областях України. Найбільша кількість захворювань спостерігається в Івано-Франківській, Одеській, Чернівецькій областях. Є випадки захворювання на Київщині та Львівщині. У Львівській області станом на сьогодні зафіксовано 54 випадки захворювання на кір, минулого року було лише 4 випадки.

Про це сьогодні у Львові під час брифінгу сказала Наталія Тімко головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з епідеміології.

«Вакцинація існує для того, щоб захистити населення від інфекційних захворювань, яких можна запобігти, зробивши щеплення. В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 інфекційних захворювань: вірусний гепатит В, туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, краснуха, епідемічний паротит. Ще від 7 інфекцій вакцинація є рекомендованою», – сказала Наталія Тімко.

За її словами, кір – це захворювання, яке має дуже високу заразність. Захворювання проявляється у вигляді підвищення температури тіла, покашлювання, на 5-ту добу додається висипка, яка проявляється на голові, за вухами, верхніх та нижніх кінцівках. «Кір – небезпечний своїми ускладненнями. Зокрема, за підсумками попередніх випадків захворювання на Львівщині 11% з тих, хто захворів на кір, мали ускладнення у вигляді запалення легень, близько 2% – запалення головного мозку (енцефаліт). Тому набагато простіше профілактувати, аніж лікувати захворювання. Взагалі, будь-яке порушення самопочуття – це підстава звернутися до лікаря», – зазначила Наталія Тімко.

Вона повідомила, що на Львівщині також спостерігається зростання захворювання на кашлюк – як серед дітей, так і дорослих. Захворювання проявляється нападами сухого кашлю, напад кашлю може завершитися блювотою, зупинкою дихання, втратою свідомості. Зафіксовано на Львівщині 206 випадків цього захворювання. За останнє десятиріччя захворювання на кашлюк зросло у 5 разів, хворіють діти до 2-місячного віку, дорослі, підлітки. Щоб захисти дитину і себе, потрібно провести щеплення.

Наталя Тімко також зазначила, що ми перебуваємо на початку сезонного підйомку захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Цього року очікують новий штам вірусу грип AH1N1 Мічіган і прогнозують, що кількість захворілих буде більшою. Наталя Тімко зазначила, що в аптечну мережу незабаром мають поступити нові вакцини від грипу.

За словами Наталії Гончар – позаштатного спеціаліста з вакцинопрофілактики Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, – на сьогодні Львівщина забезпечена всіма необхідними вакцинами для проведення планових профілактичних щеплень, за винятком інактивованої вакцини для профілактики поліомієліту. За її словами, на цьому тижні надійде вакцина проти гемофільної інфекції типу В.

Наталія Гончар підкреслила, що вакцинами проти кашлюку та кору Львівщина забезпечена на 100%. За її словами, на Львівщині залишаються не вакцинованими близько 50 тисяч дітей. Акцент роблять на вікову категорію від 1 до 9 років, – саме серед такого віку дітей спостерігається найбільше випадків захворювання. Здебільшого захворіли на кір діти, які були не вакциновані. 

Назад Джерело: ZIK
Социальные комментарии Cackle