27.12.2018 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Від 2 до 10 млрд грн, Так скільки отримає держава від легалізації «євроблях»

Від 2 до 10 млрд грн,  Так  скільки отримає держава від легалізації «євроблях»

Станом на 20 грудня 2018 року українцівстигли розмитнити 6,5 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією. За оцінками Міністерства фінансів, від розмитнення авто на єврономерах держава отримає від 5 до 10 млрд гривень. В законі про бюджет на 2019 рік вказана більш скромна сума надходжень - 1 млрд гривень. Дослідник Київської школи економіки Павло Яворський на прохання VoxConnector проаналізував можливі темпи та доходи від розмитнення.

Оцінка потенційних надходжень від автомобілів з іноземною реєстрацією базується на оціночних показниках відсотка авто, які будуть розмитнені, та даних ДФС щодо загальної кількості таких авто, кількості розмитнених авто та суми зборів станом на 17 грудня 2018 рік.

Виходячи з цих даних, потенційні збори можуть скласти 2.3 - 4.5 млрд гривень (30-60 тисяч авто). При збереженні існуючих темпів розмитнення на кінець лютого буде розмитнено 26-30 тисяч автомобілів (1.8-2 млрд гривень).

Цей рівень співвідноситься з песимістичним сценарієм, за умови реалізації якого розмитнено буде близько 5 відсотків авто.

222.png

З іншого боку, можна припустити, що в січні-лютому середня денна кількість розмитнень значно зросте в порівнянні з показником грудня і досягне рівня, який відповідає оптимістичному сценарію (8-10 відсотків розмитнених авто).   [1] 

Ключовим фактором, який вплине на бажання автовласників використати можливості, надані прийняттям законопроектів №8487 та 8488, є визначення розмитнюваної вартості авто. Якщо при розмитнені авто буде домінувати практика штучного завищення вартості авто, власники будуть менш схильні виконувати вимоги законодавства.

Крім того, можна припустити, що значна частина автовласників, які планують розмитнити авто, скористаються саме пільговим режимом, який буде діяти протягом 90 днів від набуття законом сили. Для більш точної оцінки потрібен більш довгий часовий період.


Павло Яворський, 

дослідник Київської школи економіки



Назад Джерело: Vox Connector
Социальные комментарии Cackle