03.08.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Суд не дозволив СБУ арештувати майно YouControl

Суд не дозволив СБУ арештувати майно YouControl

Апеляційний суд Києва відмовив у клопотанні Служби безпеки України про арешт майна, що було вилучено в межах справи проти компанії YouControl. Компанія очікує негайного повернення майна і недопущення порушення Конституційного права власності.

“18 липня Колегією суддів Апеляційного суду м. Києва розглянута і задоволена апеляційна скарга адвоката, скасовано ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва Є. О. Мартинова та постановлено нову, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту”, – повідомив Андрій Костенок, голова АБ “Андрія Костенка”, яке захищає компанію YouControl.

Адвокат розповів, що рішенню на користь компанії передували декілька дуже дивних судових казусів. Наприклад, два взаємовиключні рішення, прийняті в один день.

“Ще 03.04.2017 року, незадовго після проведення обшуків, слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва О. В. Мєлєшак у справі №761/10656/17 було відмовлено в задоволенні клопотання слідчого про арешт вилученого майна. Але слідчий, нехтуючи імперативні вимоги ч. 3 ст. 173 КПК України, відповідно до яких в разі відмови в задоволенні клопотання про арешт майна він мав негайно його повернути, продовжував утримувати майно без законних на те підстав. Без відповіді залишилось і моє клопотання про повернення такого майна”, – нагадує адвокат.

Бездіяльність слідчого стала предметом оскарження в суді. Слідчим суддею Шевченківського районного суду Києва П. Л. Слободянюк 20.06.2017 року у справі №761/18221/17 була задоволена скарга адвоката і зобов’язано слідчого повернути майно, вилучене під час обшуку.

“Проте, незважаючи на зазначені вище два судові рішення, в той самий день, 20.06.2017 року, слідчим суддею Є. О. Мартиновим у справі №761/19814/17 було постановлено ухвалу про арешт тих самих коштів!” – дивується Андрій Костенок.

Вказана ухвала була оскаржена адвокатом в апеляційному порядку як постановлена незаконно. “Колегією суддів Апеляційного суду м. Києва у складі головуючого судді О. Б. Присяжнюка і суддів В. П. Глиняного та І. Г. Паленика дійсно було показано приклад здійснення судового контролю під час досудового розслідування. Ними було скасовано ухвалу про накладення арешту як таку, що постановлена з порушенням вимог КПК України і відмовлено в задоволенні безпідставного клопотання слідчого про арешт грошових коштів.

Крім цього, судом встановлена низка важливих фактів, а саме:

  • що доводи клопотання слідчого з приводу того, що грошові кошти здобуті в наслідок злочинної діяльності, є лише припущенням;
  • що орган досудового слідства не довів, що вилучені грошові кошти відповідають критеріям ст. 98 КПК України;
  • що ці кошти мають статус тимчасово вилученого майна;
  • що клопотання слідчого подано з грубим порушенням строків та що з аналогічним клопотанням слідчий вже звертався і в його задоволенні було відмовлено і тимчасово вилучене майно підлягає поверненню особі, у якої воно було вилучено.

Однак, ще слід вчинити низку дій, спрямованих на фактичне повернення майна власнику. На сьогодні існує три судові рішення на користь компанії YouControl, які підлягають обов’язковому виконанню, та імперативна вимога закону щодо обов’язку слідчого повернути таке майно. Сподіваємось на дотримання закону та виконання судових рішень з боку органу досудового розслідування”, – додає адвокат.

Нагадаємо, в березні під час проведення обшуків в YouControl у засновника товариства, співробітників і партнерів компанії та їх батьків були вилучені матеріальні цінності, на відшукування та вилучення яких не було надано дозволу в ухвалі на обшук, зокрема, грошові кошти. Отже, вказані речі набули статусу тимчасово вилученого майна.

YouControl – онлайн-платформа, яка з понад 40 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних. Відстежує зміни в держреєстрах та демонструє зв’язки між юридичними особами. Компанія заснована в 2014 році. Допомагає бізнесу обирати вигідних та надійних партнерів, а ЗМІ та громадським організаціям боротись з корупцією. У межах співпраці з медіа останній рік було надано вільний доступ понад 150 представникам, котрі провели понад 1000 розслідувань по всій Україні, постійно здійснюють аналіз держзакупівель та декларацій.

Центр громадського моніторингу та досліджень – партнер YouControl і використовує надану інформацію для антикорупційних розслідувань.

Назад Джерело: Тендер і злочин
Социальные комментарии Cackle