10.11.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Сальмонельоз. Як харчуватися, що не захворіти

Сальмонельоз. Як харчуватися, що не захворіти

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella.

Сальмонела вражає шлунково-кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше – у вигляді генералізованих септичних форм.

Медицині відомо близько 2 тисяч сероварів (різновидів) сальмонел, однак, у нашій країні тільки 500 видів провокують кишкові захворювання у людини. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, в молочних продуктах – до 20 днів. Багато штамів сальмонел резистентні до дії антибіотиків, але легко гинуть від хлордезінфікуючих розчинів.

Шляхи передачі сальмонельозу

· Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – крупнорогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, в яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до почастішання випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.

· Джерелом інфекції для людини є людина, хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, в якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку.

· Великий відсоток випадків зараження людиною відбувається через продукти харчування: м’ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво.

Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки це може призводити до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в жарку, теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи. Інкубаційний період сальмонельозу становить в середньому 6-48 годин.

Як не захворіти на сальмонельоз?

Існують деякі правила, які в домашніх умовах багато-хто дотримується для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:

· мийте руки перед їжею – найважливіше правило, знайоме з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим;

· окремий ніж для сирого м’яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і сполоскати окропом;

· не їжте погано просмажене м’ясо – м’ясо та птицю слід варити, як мінімум, 1 годину;

· не їжте гоголь-моголь і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин;

· пийте тільки кип’ячене молоко, а також уникайте вживання  сиру, придбаного в літній період у сумнівних торгових точках;

· уникайте громадське харчування в сумнівних закладах у літній період часу.

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми кишкової інфекції, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.


Завідувач відділення організації

епіддосліджень Дрогобицького ММВ

ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

                                                                                                                    Янківська Л.В.

Социальные комментарии Cackle