Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Підвищення тарифів ЖКГ очікується на початку опалювального сезону

Нещодавно уряд ухвалив новий законопроект про те, що тепер тарифи повинні бути економічно обґрунтованими, а Яценюк навіть робив заяву про те, що українці занадто мало платять за квитанціями.

З цього випливає, що навіть субсидування не врятує простих громадян, і незабаром треба очікувати нового підвищення тарифів. За словами експертів, новий стрибок може відбутися восени, коли розпочнеться опалювальний сезон.

Новий законопроект передбачає повну заборону на встановлення тарифів, які будуть нижчими від тих, що економічно обґрунтовані. Це означає, що рано чи пізно українцям доведеться платити «по-європейськи». Коли уряд наблизить тарифи до європейських, поки невідомо, але, найімовірніше, підвищення буде проходити повільним темпом. Всі встановлені тарифи будуть перевірятися у судовому порядку, також в суді будуть вирішуватися сеперечки. До липня 2017 року в Україні необхідно вжити заходів щодо відшкодування різниці в тарифах в повному обсязі. Перегляд тарифів торкнеться абсолютно всього: і гарячої води і опалення, і теплової енергії. Законопроект був прийнятий за тиску МВФ на Україну. В МВФ заявили, що наша країна зможе отримати новий транш тільки після прийняття проекту. Судячи з усього, «обмін» виявився не рівноцінним, і відповідати за помилки уряду знову доведеться простим громадянам.

Закон стане вигідним не для споживачів, а для держави і підприємств, що надають комунальні послуги населенню. По-перше, київське уряд таким способом скорочує державні витрати, які пов'язані з компенсаціями для тих, хто надає послуги населенню. По-друге, законопроект підтримує інтереси всіх організацій і підприємств, що забезпечують громадян водою та опаленням. За словами уряду, компанії ЖКГ не повинні працювати собі в збиток, і всі послуги повинні відшкодовувати свою собівартість.

Проект буде відстоювати тільки вигоду для підприємств, а українцям доведеться знову тугіше зав'язати пояси, адже раніше ми вже попереджали, що про зовнішній борг України має думати не тільки уряд, але й прості громадяни, які теж будуть «брати участь» у погашенні боргів. Багато питань викликає поняття «економічно обґрунтований тариф». Розрахувати ці тарифи не представляється можливим, оскільки в законопроекті нічого не сказано про те, як визначається формула розрахунку цих тарифів.

Основний акцент у новому проекті зробили на теплопостачання і гарячу воду, тому підвищення тарифів найімовірніше буде на початку опалювального сезону, приблизно в жовтні-листопаді цього року.
Социальные комментарии Cackle