19.10.2016 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Підняття пенсійного віку і тарифів не буде, – уряд спростовує 8 «міфів» про вимоги МВФ

Задля продовження кредитного співробітництва з МВФ Уряд спільно із фахівцями Фонду переглянув зміст Меморандуму про економічну і фінансову політику. Виконання положень нового Меморандуму дасть змогу до кінця 2016 року залучити додатково $1,3 млрд дол. фінансової підтримки.

Про це повідомляється в Інформаційному віснику уряду.

Водночас у Кабміні зазначають, що з’являється чимало спекулятивних публікацій щодо змісту Меморандуму про співпрацю з МВФ, тому урядовці зібрали і спростували найпоширеніші маніпуляції, які, як запевняють вони, не відповідають дійсності:

Міф 1. Підняття пенсійного віку

У Меморандумі йдеться про необхідність пенсійної реформи, а не про підвищення пенсійного віку. Зокрема, віце-прем’єр Павло Розенко так прокоментував це питання: «Наша позиція абсолютно чітка і принципова – сьогодні ми не підемо на підвищення пенсійного віку для наших співгромадян. Це питання можна буде розглядати лише у перспективі: після того, коли ми підвищимо рівень і якість життя українців».

Міф 2. Подальше підвищення комунальних тарифів

Тарифи піднято максимально, і ніяких інших підвищень не буде. Це тема, на якій спекулюють політики, нагнітаючи страхи, як-от про «масове відбирання квартир за борги ЖКГ», «проблеми з субсидіями» і т.д. У Меморандумі йдеться про те, що тарифи і надалі залишатимуться на рівні повного покриття витрат.

Міф 3. Розпродаж сільськогосподарських земель

У Меморандумі йдеться про необхідність земельної реформи. Поки що вона не оформлена законодавчо. Верховна Рада продовжила мораторій на продаж сільськогосподарських земель ще на рік. Однак це не вирішує головних проблем. Згадуваний мораторій діє вже 14 років. Саме за цей час в Україні з’явилися земельні олігархи. За ці роки 1 мільйон людей, що мали земельні паї, пішли з життя, так і не скориставшись ними. І більшість цих паїв не переоформлено на спадкоємців.

Міф 4. Ліквідація спрощеної системи оподаткування

Уряд представив новий Податковий кодекс, в якому закріплено спрощену систему оподаткування. Уряд має намір покласти край використанню спрощеної системи, як схеми мінімізації сплати податків, що її використовують великі компанії, а також ужити заходів для боротьби із такими порушеннями.

Міф 5. Продаж стратегічних підприємств

У Меморандумі зафіксовано зобов’язання приватизувати підприємства, що їх Фонд держмайна вже запланував до приватизації впродовж 2016 року: ОПЗ, ряд обленерго та ін. Ніяких інших підприємств Україна не зобов’язується приватизувати. Головне завдання – знайти для підприємства, що приватизується, реального стратегічного інвестора, здатного запустити виробництво.

Міф 6. Умови Меморандуму ставлять під удар «Ощадбанк»

У Меморандумі сказано, що всі банки мають працювати в рівних умовах, а це, на думку окремих коментаторів, нібито може нашкодити «Ощадбанку». Мовляв, якщо влада виконає цю вимогу, то державний «Ощадбанк» позбудеться своєї основної переваги: вкладники цього банку начебто не зможуть отримати від Фонду гарантування депозитів 100% компенсації за вкладами, якщо банк буде визнано неплатоспроможним. Але «Ощадбанк» – це надійна фінансова установа, стійкість якої забезпечує держава. До того ж, як показує практика, більшість клієнтів приймає рішення розміщувати свої кошти у банку, виходячи з якості його сервісу, розміру відсоткової ставки, надійності акціонерів, а зовсім не ліміту гарантування Фондом. Інакше вже зараз 100% депозитів фізичних осіб було б розміщено в «Ощадбанку».

Міф 7. Закриття лікарень

Одна з головних «страшилок» стосується закриття лікарень. У Меморандумі йдеться про таке: «Задля поліпшення ефективності системи охорони здоров’я та якості послуг населенню, Уряд впроваджуватиме реформи в напрямку до більшої децентралізації, більшої автономії управління лікарняними закладами та переходу від фінансування системи на основі кількості ліжок до її фінансування на основі надаваних послуг. Відповідний закон буде схвалено до кінця грудня 2016 року». Себто реформа передбачає не закриття лікарень, а їх перепрофілювання і спеціалізацію. Уряд планує запровадити три рівні медицини: первинна допомога, заклади, що надаватимуть допомогу на міжрайонному рівні (там здійснюватимуть прості операції), та спеціалізовані медичні заклади. До них дійсно доведеться їхати в обласний центр. Але там людина зможе отримати висококваліфіковану медичну допомогу, стверджують в уряді. В кожній області буде сучасний медичний центр з відповідним обладнанням і висококваліфікованими лікарями.

Міф 8. Закриття шкіл

У Меморандумі йдеться про:

подальшу оптимізацію мережі шкільних закладів за рахунок закриття малих шкіл та переведення учнів до шкіл, які краще обладнані;
більшу адресність фінансової допомоги учням та вихованцям навчальних закладів за рахунок вдосконалення перевірки їхнього матеріального стану.
Деякі політики говорять, що з 2014 року вже закрито 2 тис. шкіл та звільнено 65 тис. учителів. Це просто цинічна маніпуляція цифрами, запевняють в уряді. За даними Держстату, за останні два роки кількість шкіл дійсно зменшилась на 2 тис., але ці дані не враховують школи, розташовані на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. Інформації, скільки шкіл нині працюють на тимчасово окупованих територіях, зі зрозумілих причин отримати неможливо.

Вимоги меморандуму з МВФ коментує перший заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова:

«Треба збалансувати пенсійну систему. Наше завдання – вчасно виплачувати пенсії. Цього року дефіцит Пенсійного фонду становить 140 млрд грн, а наступного року він ще збільшиться. Це дорога в нікуди. Тому треба проводити пенсійну реформу. МВФ не дає рецептів, як це робити. Він звертає нашу увагу на проблему, а наше внутрішнє завдання таку реформу підготувати і подати на розгляд парламенту.

Є багато можливостей збалансувати нашу пенсійну систему. Підвищення пенсійного віку – лише один із варіантів. Проте зараз ми його не обговорюємо, а розглядаємо інші. Наприклад, у нас існують пільги зі сплати ЄСВ, а понад 3 мільйони громадян взагалі не сплачують цього податку. Найближчим часом ми запропонуємо свій варіант реформи і будемо виходити з ним на широку громадську дискусію.

Проблема з наповненням Пенсійного фонду почалася задовго до 2016 року. Цього року дефіцит збільшився тому, що було знижено ЄСВ. Але це було правильне рішення – бізнес зміг вільніше дихати, отримав поштовх до розвитку. Економічне зростання дасть нам можливість вийти на кращий результат». 
Социальные комментарии Cackle