30.10.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію з вибору сімейного лікаря

МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію з вибору сімейного лікаря

В Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як за новою системою обрати сімейного лікаря незалежно від місця реєстрації пацієнта, проживання та сплати за обслуговування, оприлюднивши покрокову інструкцію.

Згідно з нею, пацієнт на сам перед повинен визначитися з лікарем.

«Перший і найлегший варіант – обрати знайомого лікаря, який влаштовує вас за низкою параметрів, від якості обслуговування до географічного положення. Якщо ж такого лікаря немає, можна звернутись у місцевий відділ охорони здоров’я. Там повинні розповісти, які лікарі працюють у вашому населеному пункті чи районі», – йдеться у рекомендаціях МОЗ.

Інший варіант – просто звернутися до будь-якого медичного закладу і безпосередньо познайомитися з фахівцями. В такому випадку потрібну інформацію про них можна отримати у місцевому відділі охорони здоров’я або в реєстратурі. У деяких медзакладах потрібну інформацію можна знайти на сайті.

У міністерстві наголосили, що відтепер не потрібно звертатись до лікаря «суворо за пропискою» – «можна обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо».

Далі пацієнт і обраний лікар мають підписати декларацію.

«Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. Декларація підписується безстроково, тобто необхідності підписувати її щороку не буде. Якщо ж пацієнт вирішить підписати угоду з іншим лікарем, то це можна зробити у будь-який час», – наголосили в Міністерстві охорони здоров’я.

Для підписання декларації пацієнт повинен мати при собі паспорт та ідентифікаційний код, а якщо обраний лікар також обслуговуватиме дитину – то до цього переліку додається свідоцтво про її народження, а також паспорт і код її батьків чи опікунів. Як запевнили у МОЗ, лікар внесе потрібні дані в систему, роздрукує декларацію, і після її підписання пацієнт може звертатись до нього у будь-який час.

«Документ з’явиться в системі після подвійної авторизації: лікар попросить назвати код, який надійде вам СМС-повідомленням», – йдеться в повідомленні.

«На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо вам знадобиться допомога в іншому місті, можна звернутись до найближчого закладу первинної медичної допомоги», – додали у відомстві.

Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо. Тож з цих міркувань МОЗ рекомендує обирати лікаря, який практикує поруч з місцем проживання пацієнта – це скоротить витрати часу на дорогу.

Також МОЗ закликало пацієнтів не давати лікарям хабарів.

«У 2018 році заклад, в якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Планується, що у 2018 році середня виплата на первинній ланці складе близько 370 грн на одного пацієнта, у 2019 – 450 грн. Практика у 2000 пацієнтів може мати річний дохід від 740 000 грн до 1 000 000 грн у 2018 та від 900 000 до 1 200 000 грн у 2019. В цей бюджет входять оренда кабінету, оплата роботи лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів. Близько половини цих коштів — видатки практики, все інше – зарплата працівників (лікаря, медсестер, фельдшерів)», – пояснили в міністерстві..

«За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги буде платити держава, тож йдучи до лікаря, варто пам'ятати, що це не безкоштовна послуга, за яку пацієнт має покласти “подяку” в кишеню лікарю, а медична послуга, за яку заплачено з податків», – наголосили у Міністерстві охорони здоров’я.

Назад Джерело: zaxid.net
Социальные комментарии Cackle