12.12.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Коли села отримають гроші на медицину

Коли села отримають гроші на медицину

Кабмін розподілив між областями субвенцію на розвиток сільської медицини. Чому села отримають ці кошти лише в наступному році?

У липні цього року парламент визначив нову субвенцію у розмірі 4 млрд грн – на розвиток сільської медицини.

Фінансувати її планували за рахунок так званого спецконфіскату – коштів Януковича, отриманих злочинним шляхом.

Президент вніс до парламенту відповідний законопроект – про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості.

Проект закону визначає основні засади розвитку охорони здоров’я у селах і пов’язаний із появою нової субвенції – субвенція забезпечує фінансування передбачених у законопроекті заходів. Однак попри, здавалося б, консолідовану позицію і президента, і парламенту, у цьому році села ці кошти не отримали.

Основна причина – неготовність законодавства. На цей момент президент не підписав, ані законопроект про медреформу (проект закону №6327 про державні фінансові гарантії – ред.), ані власний законопроект щодо розвитку сільської медицини. Останній був прийнятий в цілому 17 листопада.

Уряд також не поспішав з рішеннями.

6 грудня цього року Кабмін лише розподілив між областями субвенцію. Найбільше отримають Закарпатська, Донецька та Вінницька області. Зараз Кабмін розробляє порядок отримання цих коштів. Він ще не оприлюднений.

сільмед1.jpg

Головна умова отримання коштів – області повинні забезпечити фізичну доступність медичної допомоги. Тому що навіть якщо держава обіцяє, що оплатить певну кількість тих чи інших медпослуг, пацієнт повинен мати, куди звертатись.

У сільській місцевості з цим колосальна проблема – інфраструктура недосконала, лікарів немає. Для того, щоб отримати кошти субвенції ОДА повинні розробити і затвердити план реорганізації мережі медичних закладів, визначитися з місцями, де пацієнт отримуватиме медичні послуги. Усе це – завдання наступного року.

Олександр Ябчанка,

експерт РПР, радник в.о. міністра охорони здоров'я.



Назад Джерело: VoxConnector
Социальные комментарии Cackle