04.12.2018 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

4 грудня — Введення в храм Пресвятої Богородиці, або Марії, традиції, прикмети

4 грудня — Введення в храм Пресвятої Богородиці, або Марії, традиції, прикмети

4 грудня відзначається одне з великих церковних свят - Введення в храм Пресвятої Богородиці. Також воно має ще й іншу назву - Третя Пречиста.

У цей день прийнято молитися за Боже благословення для дітей. Бездітні пари просять про дарування потомства. Вагітні моляться Богородиці про вдалі пологи, інформує UkrMedia.

Що означає це свято?

Батьки Богородиці Іоаким і Анна довгий час не могли мати дітей. До самої старості вони молили Бога про зачаття. Коли Анні явився ангел і повідомив про довгоочікувану вагітність, вона пообіцяла віддати дитину на служіння Господу. Молитви подружжя були почуті Всевишнім, і він дав їм доньку. З'явився Божий ангел, який підказав, що дівчинку треба назвати Марією.

Коли дівчинці виповнилося три роки, Анна і Іоаким зібрали всіх рідних і відвели дочку в Єрусалимський храм. Вони поставили її на першу сходинку, і маля швидко вибігло на самий верх, жодного разу при цьому не обернулося і не покликало батьків. Тут Діва Марія росла і виховувалася до самих її заручин з Йосифом, проводячи весь час у молитвах і рукоділлі.

Свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці відзначають, як день, коли Всевишній вибрав Марію, найбільш безгріховну і найчистішу з усіх, для народження Ісуса Христа.

Обряди й традиції цього дня

В цей день у всіх православних храмах відбуваються святкові богослужіння, присвячені пам'яті Діви Марії. У своїх молитвах віруючі вихваляють Богородицю і просять її про заступництво за всіх християн перед Всевишнім.

Наші предки слово «введення» пов'язували у цей день не тільки з православним святом, але і з введенням (або початком) зими. В народі з цього приводу навіть склали приказку: «Введення прийшло - зиму привело». Тому після церковної служби було прийнято влаштовувати святкові гуляння з зимовими забавами.

Станьте сьогодні чистіші душею

У це велике свято не можна займатися ніякими роботами - пранням, рукоділлям, прибиранням у домі. А ось для очищення душі і розуму сьогодні найкращий день.

Людська Душа, наче бездонний колодязь, який весь доверху забитий сміттям і брудом, і лише внизу поблискує чиста джерельна вода. З-за цього мотлоху ніяк чистої води набрати не виходить. Ось так і в душі людській, є трохи чистоти, яку Господь вклав у кожного при народженні. Але не дістатися до неї, з плином життя забилася душа малою вірою, самовдоволенням, гординею і дратівливістю. Все це відділяє нас від Бога.

Свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці вважається початком людського спасіння. Ніколи і нічим не була замутнена душа Діви Марії, і сьогодні вона наповнює весь світ добротою, ласкою і чистотою. Але ж вона була нам співприродною - дочка звичайних батьків, занадто праведних, але все одно звичайних. У неї вийшло звести людське єство до глибини спілкування з Богом. І нас, всіх православних християн, цим святом Богородиця закликає прагнути до Богоспілкування і чистоти душевної.

Почніть прямо сьогодні очищати свою душу-колодязь від непотребу:

  • налаштовуйте свій розум завжди оптимістично;
  • залиште позаду негативні емоції, але не ховайте їх у глибині вашого серця, інакше вони там дозріють і перетворяться в презирство і ненависть;
  • наповнюйте своє життя тільки позитивними людьми, думками, речами, подіями та словами;
  • читайте світлі книги, слухайте приємну музику, робіть все, що приведе ваш розум до гарного настрою, добра та щастя;
  • пам'ятайте, що недобра подія може стати позитивним життєвим уроком (іноді негатив виявляється корисним).

Народні прикмети 4 грудня

Якщо 4 грудня тепла погода, отже, наступний рік буде неврожайним.

Сильні морози на свято Введення кажуть про жарке і посушливе майбутнє літо.

Якщо в цей день кінь упирається, значить скоро сніг піде.

Сніг, що випав 4 грудня, до самої весни може пролежати.

Назад Джерело: ukrmedia
Социальные комментарии Cackle