24.10.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

33% українців вважають корупцію частиною традицій

33% українців вважають корупцію частиною традицій

Майже половина населення України – 44% – вважає корупцію найбільш серйозною проблемою в країні, ще 36% респондентів вважають її досить серйозною. Лише 2% опитаних українців вважають, що проблема корупції надумана, а ще 12% не вважають її серйозною. При цьому близько 90% опитаних вважають, що корупція широко поширена в Україні.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного наприкінці вересня, повідомила директорка фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час круглого столу у Львові у понеділок, 23 жовтня, повідомляє ZAXID.NET.

Поширеність корупції та хабарництва в Україні часто називають складовою суспільних традицій, так вважає 33,3% опитаних. Наслідком низьких зарплат їх вважає 22,6% опитаних, тимчасовим явищем перехідного періоду – 14,1%, складовою ринкової економіки – 17,6%. При цьому ганебним явищем, яке немає жодних підстав корупцію та хабарі, їх вважає 41,1% опитаних. Прикметно, що у західному регіоні кількість тих, хто вважає корупцію необґрунтованим явищем склала 22%, а кількість тих, хто пояснює її суспільними традиціями – 44%.

Згідно з результатами опитування, найбільш корумпованими установами українці вважають суди, Верховну Раду, прокуратуру, уряд, митницю та медичні установи. Найменш корумпованими вважають Церкву, громадські організації та ЗМІ.

На думку громадськості, ситуація з корупцією в Україні після 2014 року погіршилася. 41% опитаних зазначили, що корупція значно або трохи зросла, тоді як спад відзначили лише близько 4%, ще 39% опитаних вважають, що вона залишилася на тому ж рівні.

«Очевидно, що думка про ріст корупції в Україні, є перебільшенням. До того, так активно про це не говорили, тепер люди чують про це щодня. При тому, що корупцію дуже поширеною в країні вважають 49,7% опитаних, поширеною її у своєму місті вважають лише 27,9% опитаних. Крім цього, близько 50% опитаних вважають корупцію поширеною у школах, однак зазначили, що давали хабарі лише 14%. 30% опитаних вважають, що корупція поширена в НАБУ, хоча ми не можемо пригадати про гучні викриття у цьому антикорупційному органі», – прокоментувала Ірина Бекешкіна.

Ставлення до корупції в Україні, за даними опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс»


Ставлення до хабарів у громадян є неоднозначним. 48,5% опитаних вважають це явище аморальним і неприпустимим. Проте 35,2% вважають, що хабарі – це негативне явище, яке може бути виправдане у певних випадках, а 9% опитаних назвали їх способом швидкого та ефективного вирішення проблем.

Разом із цим, протягом останнього року 25,5% громадян зазначили, що вони особисто або хтось із їхніх родичів або близьких давав хабар. 46% опитаних зазначили, що давали хабарі у медичних закладах, 22% – у вищих навчальних закладах, 14% – в органах місцевого самоврядування, 10% – у школах, 9% – патрульній поліції.

За результатами опитування, третина тих, хто протягом останнього року давав хабара, робили це тому, що на їхню думку, без таких дій їхнє питання не вирішилося б, натомість близько 40% робили це, щоб пришвидшити вирішення своїх проблем.

Більшість із тих, хто давав хабар (53%), зробили це після того, як їм відверто сказали або натякнули про це в установі, до якої вони звернулися. Ще 20% дали хабар тому, що були самі переконані в його необхідності.

«Люди вважають, що хабар це певне мастило, яке змушує справи краще рухатися. Якщо не підмастити, справа не буде рухатися», – зазначила Ірина Бекешкіна.

Щодо перспектив подолання корупції в Україні думки громадян розділилися: 30% вважають, що це реалістично, 39% – що ні, а ще 31% не змогли дати відповідь.

Серед суб’єктів, здатних боротися з корупцією, найчастіше називали самих громадян, – загалом 39% опитаних, президента – 37%, спеціалізовані антикорупційні органи – 34%, ЗМІ – 33% та прокуратуру – 33%. Натомість найменше надії населення покладає на політичні партії (10%), органи місцевої влади – 11%, податкові органи – 11%.

Соціолог зазначила, що прослідковується патерналістське ставлення до боротьби з корупцією у суспільстві, громадяни схильні перекладати відповідальність за боротьбу з корупцією на абстрактне громадянське суспільство, громадські організації. За її інформацією, 53% респондентів вважають, що зусиллями лише влади подолати корупцію не можливо. 60,5% вважає, що самі громадяни, зокрема через громадські організації, мають більш активно включатися у боротьбу з корупцією. Проте більшість опитаних (58%) не готові особисто приєднатися до громадських організацій, які займаються цим.

Найбільш ефективними заходами боротьби з корупцією, на думку респондентів, є посилення кримінального покарання за корупцію середній бал 3,5 за 5-бальною шкалою), робота спеціалізованих антикорупційних органів (середній бал 3,2), введення юридичної експертизи всіх нормативних актів (3,14). Натомість найменш ефективними респонденти вважають проведення атестації державних службовців (2,4), підвищення заробітної плати держслужбовцям (2,6), люстрацію державних органів (2,9).

Зазначимо, під час загальнонаціонального опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» з 18 вересня по 3 жовтня, було опитано 2 тис. респондентів за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України (за винятком анексованого Криму та окремих окупованих територій Донбасу). Похибка репрезентативності не перевищує 2,3%.

Назад Джерело: ні корупції
Социальные комментарии Cackle